avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumparare

tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde acest apartament fara sa mai dezbatem succesiunea?mentionez ca tatal este recasatorit iar fratele meu este deacord sa pot cumpara acest apartament.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:45, 29 Iulie 2009
In principiu da(numai dupa dezbaterea succesiunii poate vinde) , dar ulterior , dupa eventualul deces al tatalui dvs , fratele poate cere anularea contractului de vanzare-cumparare ca fiind facut intre rude de gradul I si avand ca efect diminuarea rezervei succesorale la care este indreptatit....Va trebui cumva sa primeasca o "compensatie" materiala!:D
PS: tatal dav va poate ceda cota lui parte , nu si partile celorlati mostenitori ..sau poate sa renunte expres la succesiune atat el , cat si fratele, situatie in care dvs veti fi unic mostenitor !B-)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Sa se dezbata succesiunea dupa cine? dupa mama? daca este asa, ar trebui ca mai intai sa inceapa dezbaterea succesiuniii pentru a se stabili dreptul fiecarui mostenitor.Fratele poate, desigur sa renunte la mostenire in favoarea dvs si a tatalui, urmand ca apoi, odata stabilit dreptul acestuia ,sa va vanda dvs.
pur si simplu doresc sa cumpar acest apartament (cu fratele ma inteleg)fara alte complicatii(dezbateri etc.)tatal il poate vinde altor persoane (din afara familiei)sau trebuie sa fim si noi legal deacord?
Pana nu se dezbate succesiunea tatal dvs nu are ce sa vanda nefiind detinatorul cotei parti stabilite prin lege!
Iar cand se dezbate succesiunea pot fi 2 variante:
--va prezentati toti si acceptati succesiunea si fiecare veti dobandi o cota parte
--va prezentati si renuntati expres (tatal si fratele) si ramaneti dvs unic mostenitor!
B-)
Oricum , in acest moment tatal nu detine decat jumatatea lui considerata bun comun !Deci nu are cum sa va vanda ceva ce nu ii apartine de drept! E clar?!
spuneti ca tatal dvs are un apartament achizitionat din prima casatorie . la acest apartament sunteti mostenitori dvs., fratele si tatal dvs /
cum poate fi tatal dvs mostenitorul unui bun al sau ??
eu inteleg asa : tatal dvs a fost casatorit si ulterior -divort cu partaj. in urma partajului i-a revenit imobilul tatalui dvs ? corect ?
apoi s-a recasatorit cu mama dvs ., iar dansa a decedat ? acum se pune problema succesiunii ??
daca este asa cum am dedus eu, at tatal dvs este proprietarul acelui imobil, mama dvs neavand nici un drept, intrucat acesta a fost achizitionat in timpul primei casatorii .
in acest caz, fiind unic proprietar tatal dvs va poate vinde imobilul , nefiind conditionat de dezbaterea succesiunii .

dar dupa decesul sau, fratele dvs poate ataca actul in instanta .

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Mama singura mostenitoare a unui apartament oltenashu oltenashu buna seara am sa intru direct in subiect: mama este mostenitoarea unui apartament in urma decesului tatalui meu si implicit sotul nu sa facut nimic de la ... (vezi toată discuția)
Vanzarea imobilului fara acordul meu sobeccorina sobeccorina buna ziua.as dori sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarele probleme.sunt singur la parinti.am 39 de ani,tatal meu a decedat de 4 ani.nu s-a facut dezbaterea de ... (vezi toată discuția)