avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Majorare taxe locale 2016 - locuinta taxata ca sediu ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Majorare taxe locale 2016 - locuinta taxata ca sediu firma datorita autorizatiei de constructie

buna ziua,detin un imobil construit in 2008 P+M,construit in baza unei autorizatii de constructii eliberata de primarie pentru constructie sediu administrativ,Initial am depus actele pentru solicitarea autorizatiei in vederea construiri unei cladiri rezidentiale(locuinta) ,solicitare care mi-a fost respinsa de catre primarie pe motiv ca zona respectiva este UTR 22(ZONA DESTINATA CONSTRUCTIEI DE SEDII FIRMA SI SPATII DE PRODUCTIE) cu toate ca in zona este un cartier rezidential constrit dupa 90 cat si case construita inainte de 90 pe aceeas strada pe care este situat imobilul .Ca urmare a refuzuliu eliberari autorizatiei de constructie pentru construirea unei locuinte mi sa sugerat sa solicit autorizatie de constructie pentru construire sediu administrativ .Constructia se afla pe un teren de 501mp si este de 100mp pentru care plateam un impozit de circa 500lei ,acum conform modificarilor impozitul este 5500 lei.Mentionez ca nu am nici o societate comerciala(nu am avut niciodata) nu am inchiriat spatiul nici unei firme ,imobilul este detinut de persoana fizica ,toate contractele de utilitati sunt pe persoana fizica .Ma aflu in aceasta situatie datorita faprului ca autorizatia de constructie este pentru sediu administrativ. Unde trebuie sa ma adresesz :((Multumesc

si imobilul nu a fost inchiriat nici unei firme si nu a servit ca sediu de firma. Ma aflu in situatia asta datorita faptului ca pentru a construi autorizatia de constructie a fost eliberata pentru sediu administrativ .Unde trebuie sa ma adresez

Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: pacurar , utilizator 17:11, 1 Februarie 2016
Nu sunteti singurul care ati solicitat autorizatie de construire locuinta si ati obtinut autorizatie de constructie pentru spatiu comercial.Avand in vedere ca in evidenta fiscala constructia figureaza ca spatiu comercial trebuie sa reevaluati imobilul pentru a nu achita acel impozit aberant.Atentie reevalurea se depune pana la data de 31.03.2016. Sfatul meu este sa incercati sa schimbati destinatia cladirii . Mergeti la institutia care a eliberat autorizatia initiala si interesati-va ce demersuri trebuie intreprinse pentru a schimba destinatia cladirii .
Puteti merge in audienta la Arhitectul sef al localitatii dvs. poate intre timp s-a schimbat regulamentul de urbanism din zona. Si atunci veti putea face actele pentru schimbare de destinatie, din sediu administrativ in locuinta. Daca nu, atunci faceti o reevaluare, pana la 31.03.2016, cu un expert evaluator autorizat, gasiti pe site-ul www.nou.anevar.ro -dar fiind cladire relativ noua, valoarea impozabila va fi destul de mare. Pentru cladiri nerezidentiale, cota este cam 1% din valoarea impozabila in orasele mari - ex. la Oradea- depinde cat a aprobat fiecare Consiliu Local. Daca veti ramane cu aceeasi destinatie de sediu, trebuie sa faceti reevaluare o data la 5 ani, cf. Cod Fiscal.
La persoane fizice, pentru cladiri cu destinatie de locuinta cota este 0,1% dintr-o valoare calculata cf. Codului Fiscal (valoare/mp=1000lei, valaore care se inmulteste cu niste coeficienti functie de rangul localitatii si de zonarea fiscala- ex. la Oradea zona A, coeficientul este 2,5, deci val/mp=2500lei pt zona A). Deci si impozitul este mai mic la persone fizice pentru locuinte, avand in vedere cota si ajustarile, functie de vechimea sau inaltimea cladirii, etc...
Pentru dvs e important sa obtineti schimbare de destinatie, mai ales daca ati folosit exclusiv cladirea ca locuinta. Daca nu va dau o solutie la Primarie, la Arhitectul-sef, atunci puteti incerca in instanta. (dupa ce rezolvati pe acest an cu reevaluarea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit spatiu comercial zamfircatalin zamfircatalin Buna ziua!As dori sa construiesc un spatiu comercial (magazin alimentar) 40m2 si nu stiu ce impozit voi plati pentru acest spatiu.Constructia va fi in zona ... (vezi toată discuția)
Formula calcul taxa autorizatie de construire crinarug crinarug Astazi am primit de la un inspector al unei primarii din Bucuresti, urmatoarea formula de calcul pentru determinarea taxei pentru autorizatia de construire ... (vezi toată discuția)
Impozitarea cladirilor in 2016 ioanamircea ioanamircea In anul 2010 am cumparat un apartament in bloc, pe care il folosesc atat cu destinatie rezidentiala, cat si ca sediu social al PFI-ului prin care prestez ... (vezi toată discuția)