avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna seara,
Daca am trait in concubinaj si avem un copil impreuna pe numele concubinului si eu sunt angajata la firma lui cum pot sa imi recuperez banii de la el de pe concediu prenatal, cum pot face dovada ca nu mi i-a dat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 17 Ianuarie 2016
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Plata drepturilor salariale se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu Predoi oana Predoi oana sunt insarcinata in 8 Luni. Am intrat in concediu medical la 6luni jumate dupa prenatal. Angajatorul refuza sa imi plateasca atat madicalul cat si prenatalul. ... (vezi toată discuția)
Prenatal Bea.n Bea.n Ce pot sa fac daca firma la care lucrez...refuza sa plateasca prenatalul?sunt obligata sa astept banii de la Cnas..cine poate sa traiasca fara venit? (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal ianasi_cristina ianasi_cristina buna ziua!am si eu o intrebare.trebuie sa intru in concediu prenatal iar angajatorul nu vrea sa imi dea banii pe concediu.ce pot face?va multumesc (vezi toată discuția)