avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... arenda mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

arenda mostenitori

Daca nu s-a dezbatut mostenirea un mostenitor poate incheia un contract de arenda?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 16:51, 17 Ianuarie 2016
Buna ziua,
Daca mostenitorii au acceptat mostenirea si toti mostenitorii imputernicesc pe unul din ei, DA!
In cazul in care la data decesului proprietarului terenului exista deja un contract de arenda, acesta nu inceteaza, deci nu ar trebui incheiat altul de catre mostenitori.
De asemenea, daca exista un contract de arenda al carui termen de valabilitate a fost depasit si pana la incheierea celui nou, proprietarul a decedat, acesta este considerat valabil cf.1848 c civ, el reinnoindu-se de drept.

Am mentionat intai cele 2 situatii cand nu ar trebui sa incheiati un nou contract, cel vechi - daca a existat asa ceva - fiind valabil.

Strict la intrebarea dvs, care presupune o mostenire nedezbatuta si lipsa unui contract de arenda anterior: arenda este o forma particulara de locatiune (inchiriere).

Locatiunea este o forma de administrare a bunurilor. Actele de conservare si de administrare oneroase (pe bani) incheiate de un mostenitor legal si care -teoretic - profita si celorlalti mostenitori legali, sunt valabil intocmite.

Ptr mostenitorul care a incheiat contractul de arenda si a luat decizia administrarii bunurilor, faptul este considerat o acceptare a mostenirii inauntrul termenului de optiune succesorala.

Daca in termen de 1 an de la data deschiderii mostenirii, restul mostenitorilor legali nu accepta expres sau tacit succesiunea, sunt prezumati renuntatori, si teoretic, ramane cu mostenirea doar cel care a incheiat arenda.


Dar dacă cineva avea o cumnată care a decedat (cu care împărţea în mod egal banii, urmând să împartă oficial şi suprafeţele de pământ moştenite în mod egal de fraţi), şi copiii ei n-au anunţat nici decesul bătrânei mame, aceştia făcând succesiunea pe ascuns fără să anunţe pe nimeni şi fără a şti că pământul urma să se împartă în mod egal (e vorba de 2 ha care erau trecute la acea cumnată, fără a fi făcută succesiunea după decesul soţului ei, în 1997) ?
Ce se mai poate face, mai ales că Legea spune că după decesul arendaşului titular al contractului, trebuia anunţat în maxim 30 de zile arendatorul pentru a se schimba titularul contractului în persoana moştenitorilor. Eu cred că se poate anula acel contract, ce ziceţi ?
NOTĂ: "Contractul de arendare poate continua în cazul decesului arendatorului sau al arendaşului. Pentru aceasta, moştenitorii majori ai arendaşului sau, după caz, moştenitorii proprietarului trebuie să comunice în scris intenţiile lor şi să obţină acordul scris al celeilalte părţi, în termen de 30 de zile de la data decesului."
Grav e că totul s-a făcut cu complicitatea arendatorului, care a făcut orice să-i vândă lui acea parte de pământ care e în litigiu, fără ca nimeni dintre aceştia să anunţe şi celălalt titular cu care s-a făcut împărţirea pământului, acum vreo 24 de ani, pentru a face actele prin acordarea unor cote egale ca suprafaţă, aşa cum e(ra) normal şi legal între fraţi !
SUNT DOVEZI CĂ AN DE AN SE ÎNCASAU BANI ÎN MOD EGAL, CU TOATE CĂ ÎN CONTRACTELE CELOR DOUĂ CUMNATE ERAU TRECUTE ÎN PLUS 2 HA LA UNA DINTRE ELE ÎN DETRIMENTUL CELEILALTE, URMÂND SĂ SE LEGALIZEZE ÎMPĂRŢIREA ÎN COTE EGALE A SUPRAFEŢELOR MOŞTENITE DE LA PĂRINŢII LOR (A FRAŢILOR).
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
zxc1, utilizator
In primul rand, succesiunea se dezbate la notar, nu are cum sa "se faca pe ascuns". Notarul public are un numar de parghii legale prin care sa stabileasca numarul si calitatea mostenitorilor. Daca totusi unul din mostenitori a fost explus prin frauda, se ataca in instant.

In al doilea rand,sincer, nu inteleg speta prezentata de dvs, zxc1.
Arendasul e cel care lucreaza in arenda, si daca el moare, mostenitorii pot/vor ori nu pot/nu vor sa mai lucreze pamantul. Daca mostenitorul arendasului ar fi un copil de un an?

Alta e situatia cand moare proprietarul terenului dat in arenda.
Dar, dupa cum va spuneam, nu v-am inteles speta.
Prima persoana care a intrebat in mod evident nu vorbea din pozitia de arendas, ci din pozitia proprietarului terenului care da pamant in arenda.
Incercati sa explicati ce doriti sa intrebati. Cine a mostenit, pe cine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa 24 doar_dana doar_dana Sotului meu i-au decedat parintii. Tatal acum 12 ani, iar mama acum 1 an jumate. Pe timpul vietii mamei, pamantul a fost dat in arenda, iar sotul meu a fost ... (vezi toată discuția)
Impozit pe un teren agricol al cărui proprietar e decedat kostas_rx kostas_rx Cum se poate stabili impunerea pt a plati impozitul pe terenul agricol daca proprietarul de pe titlul de prop. e decedat, dar pamanul este dat in arenda? (vezi toată discuția)
Contract ilegal de arenda scutaruc scutaruc Buna ziua, acum 3 ani a fost incheiat un contract de arenda pentru o suprafata de 2.16 ha, cu o asociatie, contract care a fost semnat doar de catre soacra ... (vezi toată discuția)