avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilierul juridic in cadrul unui cabinet de avocat
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilierul juridic in cadrul unui cabinet de avocat

Concret, cum poate colabora consilierul juridic cu un avocat?
Ce poate el face in cadrul cabinetului de avocat?
Cum va colabora cu avocatul? Cum va fi platit? Ce poate efectiv sa faca un consilier in aceasta colaborare?

Multam fain!:coffee:
Este posibil sa se incheie un contract de prestari servicii ... prin lege este interzisa angajarea ;)
prin lege este interzisa doar angajarea !!!
colaborarea este posibila În conformitate cu prevederile Legii nr.514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic potrivit Statutului profesiei de consilier juridic publicat în M.O. nr.684/29.07.2004, cât şi potrivit Legii nr.51/1995 privind organizarea şi desfăşurarea profesiei de avocat
Din cate imi amintesc pe la finele anului 2005 a fost un acord ( sau asa ceva ) ce a reglementat colaborarea intre cj si av incheiat intre membrii conducerii celor doua profesii respectiv UNBR si CCJ

eventual cauta pe site-ul CCJ -poate gasesti ceva...stiu sigur ca a existat o astfel de intelegere !!!
Daca o gasesc o postez!
Ok, ca angajarea este interzisa, am inteles chiar din lege.
Intrebarea mea viza "colaborarea",nu?

Bun, sa spunem ca exista aceasta posibilitate, de colaborare, prin incheierea unui contract de prestarii servicii.
Ce poate face exact consilierul juridic in baza acestei colaborari? Care sunt serviciile care le poate face in colaborarea sa cu avocatul?

@serafim: nu gasesc acest acord despre care faci vorbire!
Te rog, daca dai de el..si deranjul nu e prea mare.....posteaza-l!

Multam fain!:coffee:
mihnea58 a scris:

Ce.."glasuieste" lege..stiu..dar..aud frecvent de colaborarile dintre cons.jur.cu cabinetele de avocatura!
Chiar dvs. stimate dl. Liviu, - si fara sa vreau sa va supar! - anterior de a intra in Barou, la profilul dvs. de pe acest site, la activitatea profesionala era trecuta aceasta "colaborare " cu un cabinet de avocat!
In ce a constat acea colaborare?

Aveţi o informaţie eronată. Nu am avut trecută în profilul meu nicio colaborare de acest gen. Asta doar pentru a sublinia realitatea, nu pentru că o astfel de colaborare, dacă ar fi existat, ar fi avut în ea ceva de care să mă jenez.

Aşa cum s-a mai subliniat, o astfel de colaborare este exclusă dacă se are în vedere un raport de muncă (contract de muncă) deoarece legea avocaturii interzice un astfel de contract.
Eu sunt de acord cu Themis si Aldea_silvia.
Avocatii nu pot angaja personal cu studii juridice si bineninteles nici consilieri juridici.
Nici contract de prestari servicii nu se poate incheia.
Poate consilierul juridic sa exercite profesia fara a fi angajat la o autoritate publica sau la o persoana juridica si nu mai in folosul acestora? Nu poate. Vezi si legea 514/2003.
Chestia cu SRL-urile de consultanta juridica constituite de consilierii juridici, a picat
Si ce ar face un consilier juridic care colaboreaza cu un cabinet de avocatura?
O persoana fizica clienta a cabinetului de avocatura nu poate sa o reprezinte, nici la registratura sau arhiva unei instante, daramite in instanta, daca nu este avocat sau daca nu are o procura notariala.
Avocatul nu poate transmite mandatul de reprezentare dat de clientul sau in baza contractului de asistenta juridica, unei alte persoane, ci doar unui alt avocat care il suplineste
O persoana juridica poate fi reprezentata de consilierul juridic pe baza unei imputerniciri, dar renunta avocatul la clientul lui in favoarea consilierului juridic?

Alte discuții în legătură

Consilier juridic- cim? cristina_vilceanu cristina_vilceanu Buna ziua! Sunt consilier juridic dar am inceput o colaborare cu un cabinet de avocatura si v-as ruga sa-mi dati o solutie pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)
Cabinet avocat- angajare jurist? leusan leusan Poate un cabinet individualde avocatura sa angajeze un jurist? (vezi toată discuția)
Consilier juridic leusan leusan Un avocat ce are un CI de avocat poate angaja un consilier juridic cu contract de colaborare ? (vezi toată discuția)