avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,

Tatal meu a decedat, luna trecuta. El a fost casatorit de doua ori prima data cu mama mea din care a divortat in 1995, iar la partaj a plecat cu cota lui masina + 50% din valoarea apartamentului in bani.
In 1996 s-a recasatorit, iar in 1997 i s-a nascut al doilea copil. In 2014 a divortat si de cea de a doua sotie.

Am aflat, urmatoarele:
- Bunicul meu (adica tatal lui), i-a dat donatie o vila, fratelui meu vitreg in anul 1998, cand acesta avea 1 an, cu ""uzufruct", ca pe timpul vietii tatalui meu, acesta sa locuiasca in casa impreuna cu sotia lui (mama fratelui meu vitreg).Din 1998, fratele meu vitreg figureaza la "Taxe si Impozite Locale", cu vila pe "ROL"
Dupa divort aceasta impreuna cu fratele meu vitreg nu a mai locuit acolo. Deasemeni tatal meu, are o firma din 1994, cand nu era casatorit cu a doua sotie, iar in 2004, ca sa nu-mi de-a pensie de intretinere din venitul firmei, a mutat 95% din actiuni pe numele sotiei si 5% din actiuni a ramas pe numele lui.
Tatal meu are si doua masini pe firma, iar magazinul este pe pamantul de la bunicul meu. Acum tatal meu nu mai are pe numele lui decat un garaj.

In aceste conditii, eu la deschiderea unei succesiuni, pot sa beneficiez din ceva din aceasta mostenire. Bunicul meu este decedat din 2004 si am inteles, ca el a facut donatie, la toti cei 3 copii ai sai, cate o casa, la doi dintre ei pe numele lor, iar in cazul tatalui meu, pe numele nepotului (fratele meu vitreg). In concluzie, eu nu am ce mosteni.

Tot acum am aflat ca are si o asigurare de viata, pe care fosta sotie, nu poate sa o ridice singura, chemandu-ma pe mine la notariat sa semnez in favoarea fratelui meu.

Tatal meu, are credit pe firma, unde are doar 5% actiuni. Poate aceasta sa foloseasca asigurarea de viata a tatalui meu pentru plata datoriilor unde ea are 95% din actiuni?
Cel mai recent răspuns: victor_2013 , utilizator 21:50, 26 Ianuarie 2016
Mergeti si dati o declaratie de acceptare a succesiunii daca doriti sa l mosteniti pe tatal dvs. Apoi mergeti la dezbaterea succesiunii alaturi de fratele vitreg si sotia supravietuitoare.
Aveti ce mosteni: 1/2 din 5% actiuni, 1/2 garaj; 1/2 c/v despagubire polita de viata. O mai fi avut si alte bunuri, poate conturi bancare, bani la saltea, nu se stie niciodata.
Referitor la casa donata de bunic in 1998, ma tem ca nu am inteles: s-a donat fratelui uzufructul ori I s-a donat casa si s-a stabilit si un drept de uzufruct tatalui dvs?
Oricum, fiind o donatie facuta direct doar unuia dintre fii tatalui dvs., consider ca ar putea fi loc de intors, ca sa zic asa.
Oricum, mergeti la orice notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii. In ziua de azi, ea se face numai sub beneficiu de inventar, adica ati raspunde ptr datoriile mostenirii numai cu ceea ce ati mostenit, nu si cu bunurile proprii, cum era pana in 2011.
Si cereti si o inventariere a bunurilor mostenirii.
Toate cele bune
Tatal meu este divortat si de a doua sotie, drept urmare eu trebuie sa ma judec doar cu fratele vitreg.

Dar daca fratele meu vitreg are donatie de la bunicu, tatal meu nemostenind nimic de la tatal lui, doar sa locuiasca in casa pe timpul vietii, eu mai pot intoarce donatia bunicului, care mie nu mi-a lasat nimic? Mentionez ca bunica mea traieste.
In afara de vila, care a fost lasata de bunicu fratelui meu vitreg, iar tatal meu a investit acolo, eu am ce imparti?
Teoretic tatal meu acum nu are decat un garaj.
Eu am vreun drept succesoral? Nu as vrea sa intru intr-un proces in care sa cheltui bani si sa nu castig nimic
Fratelui meu i s-a donat casa, iar tatalui meu i s-a dat drept de uzufruct.
Toate actele au fost luate de fratele meu vitreg, care s-a si mutat in casa acum.
Tatal meu este decedat cca.3 saptamani.
Banca cu care lucra, mi-a spus ca ca persoana fizica nu are credite si nici conturi, iar pe firma nu a vrut sa-mi de-a detalii. Stiu ca tatal meu avrea credit, dar sigur este pe societate.
Tatal meu avea si lucruri de valoare in casa, care cred ca deja au fost substrase de fratele meu vitreg.

Fratele meu vitreg poate sa ridice polita de asigurare, fara semnatura mea?

Nu a vut sa-mi de-a copie dupa ea, si nici nu mi-a spus unde este facuta.
Mi-a cerut doar copie dupa buletin, ca au vorbit ei in rest cu notarul, si sa ridice banii de pe asigurare, fara ca eu sa vad macar aceasta asigurare si ce contine ea.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
victor_2013, utilizator
O donatie facut in 1998, poate fi redirectionat, pentru intregirea masei succesorale in cazul in care nu s-a constituit rezerva succesorala, conform noului cod civil?

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire dupa acceptarea ei victor_2013 victor_2013 Buna ziua, Daca m-am declarat succesor la notariat, se mai poate renunta la mostenire? In caz ca nu mai doresc sa iau nimic din mostenire, pot sa ... (vezi toată discuția)
Casa renovata,lipsa dovezi olga2011 olga2011 sora mea a modificat casa parintesaca,renovata de la fundatie, in 1969,cu banii ei,in casa au ramas o un frate si parintii,ea si-a pastrat o camera si o ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)