avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,

Tatal meu a decedat, luna trecuta. El a fost casatorit de doua ori prima data cu mama mea din care a divortat in 1995, iar la partaj a plecat cu cota lui masina + 50% din valoarea apartamentului in bani.
In 1996 s-a recasatorit, iar in 1997 i s-a nascut al doilea copil. In 2014 a divortat si de cea de a doua sotie.

Am aflat, urmatoarele:
- Bunicul meu (adica tatal lui), i-a dat donatie o vila, fratelui meu vitreg in anul 1998, cand acesta avea 1 an, cu ""uzufruct", ca pe timpul vietii tatalui meu, acesta sa locuiasca in casa impreuna cu sotia lui (mama fratelui meu vitreg).Din 1998, fratele meu vitreg figureaza la "Taxe si Impozite Locale", cu vila pe "ROL"
Dupa divort aceasta impreuna cu fratele meu vitreg nu a mai locuit acolo. Deasemeni tatal meu, are o firma din 1994, cand nu era casatorit cu a doua sotie, iar in 2004, ca sa nu-mi de-a pensie de intretinere din venitul firmei, a mutat 95% din actiuni pe numele sotiei si 5% din actiuni a ramas pe numele lui.
Tatal meu are si doua masini pe firma, iar magazinul este pe pamantul de la bunicul meu. Acum tatal meu nu mai are pe numele lui decat un garaj.

In aceste conditii, eu la deschiderea unei succesiuni, pot sa beneficiez din ceva din aceasta mostenire. Bunicul meu este decedat din 2004 si am inteles, ca el a facut donatie, la toti cei 3 copii ai sai, cate o casa, la doi dintre ei pe numele lor, iar in cazul tatalui meu, pe numele nepotului (fratele meu vitreg). In concluzie, eu nu am ce mosteni.

Tot acum am aflat ca are si o asigurare de viata, pe care fosta sotie, nu poate sa o ridice singura, chemandu-ma pe mine la notariat sa semnez in favoarea fratelui meu.

Tatal meu, are credit pe firma, unde are doar 5% actiuni. Poate aceasta sa foloseasca asigurarea de viata a tatalui meu pentru plata datoriilor unde ea are 95% din actiuni?
Cel mai recent răspuns: victor_2013 , utilizator 21:50, 26 Ianuarie 2016
Toate donatiile facute de defunct se reunesc fictiv la masa succesorala in vederea reductiunii.
Donatia a fost facuta de bunicul meu, fratelui meu vitreg, oferindu-i tatalui meu doar uzufructul sa locuiasca in imobil.

Tinand cont ca tatal meu a decedat recent, si in afara de acest imobil dat donatie de bunucul meu fratelui meu vitreg, nu este nimic de mostenit, eu pot sa redirectionez acesta imobil donat, pentru a-mi luat cota succesorala?

Am vreo sansa? In acest caz eu raman dezmostenit?

Va multumesc anticipat,
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
victor_2013, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire dupa acceptarea ei victor_2013 victor_2013 Buna ziua, Daca m-am declarat succesor la notariat, se mai poate renunta la mostenire? In caz ca nu mai doresc sa iau nimic din mostenire, pot sa ... (vezi toată discuția)
Casa renovata,lipsa dovezi olga2011 olga2011 sora mea a modificat casa parintesaca,renovata de la fundatie, in 1969,cu banii ei,in casa au ramas o un frate si parintii,ea si-a pastrat o camera si o ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)