avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil protectia muncii - responsabilitati ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil protectia muncii - responsabilitati conducator al locului de munca in domeniul ssm

Buna,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie:
De ce calificari are nevoie persoana desemnata responsabil protectia muncii(eu sunt conducator de grup dar in cartea de munca sunt muncitor necalificat si nici fisa postului nu prevede aceasta resposabilitate)Pot refuza preluarea acestei atributiuni nefiind calificata in acest domeniu?In ce baza legala pot refuza?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:32, 21 Ianuarie 2016
Trebuie sa aveti decizie pentru conducator al locului de munca, indiferent cum se denumeste acest post (sef de echipa, conducator de grup, etc.) pentru a putea efectua instruirea la locul de munca si instruirea periodica a lucratorilor din subordinea dvs.
Instruirea ssm nu inseamna numai semanrea unei fise. Studiati cu atentie HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art. 90-100.
Responsabilitatea pentru activitatea din domeniul ssm revine angajatorului conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
Nu veti putea sa va autoinstruiti cu ceea ce aveti de facut ca si conducator al locului de munca in privinta responsabilitatilor pe linie de ssm care va revin, indiferent cate intrebari ati formula pe forum, daca nu veti studia si aprofunda legislatia in domeniul ssm (legea nr.319/ 2006, HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, Cerintele minime de securitate si sanatate in munca aprobate prin HG, standardele din domeniul ssm aplicabile in activitatea firmei dvs., etc.). Forumul va ajuta doar sa intelegeti anumite neclaritati pe care el aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat ssm nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna. Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm si inspector resurse umane - cumul functii in aceeasi firma anafanaf anafanaf Buna ziua, La acelasi angajator se poate face un cumula functiile de inspector SSM- lucrator desemnat si inspector RU? EX: functia de baza Inspector SSM + ... (vezi toată discuția)
Cine poate completa fisele ssm? kra kra Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care ... (vezi toată discuția)