avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declarare copil nascut la doua luni dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declarare copil nascut la doua luni dupa divort

Buna dimineata,
Va rog mult ajutati-ma cu un sfat legat de urmatoarea situatie:
Un copil se va naste peste doua luni dupa ce parintii sai au divortat. Tatal si-a parasit sotia cand aceasta era insarcinata in luna a 3-a si a cerut in mod expres divortul ca urmare a faptului ca si-a gasit pe altcineva.
Ce posibilitati are mama la nastere cand va trebui sa declare copilul? Aceasta nu doreste ca in certificatul copilului sa apara tatal biologic. Poate fi declarat de bunic sau altcineva? Nu ar vrea ca in dreptul tatalui sa apara linie, dar nici ca acesta sa aiba vreun drept asupra copilului.
Se poate rezolva in vreun fel aceasta situatie?
Ar putea copilul sa fie infiat de bunici, eventual?
Multumesc pentru ajutor..
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 23:18, 22 Ianuarie 2016
Daca mama il declara singura si il trece ca tata pe fostul sot, inseamna ca el trebuie sa se prezinte si sa-si recunoasca copilul, nu? Ceea ce inseamna ca va beneficia de toate drepturile parintesti..
Cand am intrebat daca poate fi infiat de bunici, m-am referit la ambii bunici din partea mamei. Ar fi doar o procedura care sa-l tina pe tatal biologic la distanta, dar copilul va fi crescut si educat de mama lui cu ajutorul bunicilor, firesc. Cum se poate face aceasta adoptie si in ce conditii?
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
mihali, utilizator
Cred că nu aţi înţeles procedura.
Conform legii, tatăl copilului este fostul soţ. Când se declară naşterea la Starea Civilă, probabil trebuie completată o declaraţie, în care mama va declara, în fals, că nu cunoaşte tatăl copilului, că nu a fost căsătorită. Dacă acel funcţionar nu verifică veridicitatea declaraţiei, poate să treacă liniuţă în dreptul tatălui, dacă în schimb este conştiincios şi verifică datele, pe bază de CNP, îşi va da seama de fals şi mama poate fi acuzată de fals în declaraţii.
Tatăl copilului este , în cazul cuplurilor căsătorite, soţul legal. Deci dacă divorţul s-a pronunţat cu 2 luni înainte de naşterea copilului, la data conceperii copilului, în urmă cu 9 luni, soţii erau împreună, tatăl legal e fostul soţ.
Nu este frustrant pentru copil de a avea liniuţă în certificatul de naştere, în dreptul tatălui.
Vă avertizez că , dacă tatăl biologic vrea să recunoască copilul peste un an, doi, trei, nimic nu-l împiedică să-l recunoască, nici măcar un nume scris în dreptul tatălui. Este mai greu, dar nu imposibil.
Copilul ce urmeaza sa vina - sa fie sanatos- are un tata, fiind nascut in timpul unei casatorii, este un copil legitim. Nu-i luati acest drept. Sa aiba ”liniuta” in loc de tata, e o solutie de compromis, nu una recomandata. Si nu e vorba de conservatorism sau traditie. Ci de morala si bun simt, care, care nu au termen de expirare, indiferent de ”tendintele” actuale. Nu lipsiti copilul de apartenenta la tatal sau, chiar daca acesta a manifestat un caracter slab si un comportament de neconceput. Ma refer la a nu-i trece numele pe certificat. Ca va place sau nu, e tatal lui. Ca tatal nu merita acest copil,e alt aspect.
Nu amestecati trauma emotionala suferita de mama, cu interesul copilului.
Sa mintiti sau sa faceti declaratii false - e ilegal. Cred ca daca declarati copilul pur si simplu, in baza certificatului de casatorie /si desigur si de divort, va fi suficient. Si atat. Fara sa faceti demersuri pt plata pensiei de intretinere. Adica, sa lasati la alegerea tatalui, ca doar stia ca v-a lasat in prag de nastere, daca il intereseaza .Si desigur, sa folositi, la nevoie, faptul ca nu l-a interesat aspectul. Daca tatal nu si-a mai dorit aceasta casatorie si acest copil , credeti ca se va grabi sa vina la copil?
Cred ca pt orice instanta, ar fi suficient sa vada ca tatal a definitivat divortul, chiar inainte de nasterea copilului, a ales sa nu fie aproape de copil. Adica, aveti inca un avantaj in cazul in care ar vrea mai tarziu sa intre in viata copilului, iar dvs nu doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul? EmaR. EmaR. Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)