avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere de baza si deducere suplimentara
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere de baza si deducere suplimentara

Daca 2 salariati (mama si tata) lucreaza la acelasi angajator amandoi beneficiaza de deducere suplimentara?
Daca 1 angajat (tata sau mama) lucreaza la un angajator iar celalat la alt angajator(tata sau mama) amandoi beneficiaza de deducere suplimentara?
Ce varsta trebuie sa aiba copilul pentru care ambi parinti beneficiaza de deducere suplimentara?
Ce valoare are deducerea de baza de la 01.01.2016?
Ce valoare are deducerea suplimentara de la 01.01.2016

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:23, 21 Ianuarie 2016
Cf.Codului Fiscal,persoana in intreinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depesc 250 lei lunar.
Daca unul din soti are deducere pentru un copil, celalalt nu poate avea deducere de la acelasi copil, se cere adeverinta de la celalalt sot ca nu are deducere pentru copii.

Copilul peste varsta de 18 ani daca nu realizeaza venit sau realizeaza un venit pana la 250lei/luna(mai putin pensia de urmas),poate fi persoana in intretinerea dvs.Trebuie sa scoata o adeverinta de la Administratia Financiara ,ca nu obtine venit, sau da o declaratie pe propria raspundere ca nu detine venituri mai mari de 250 lei si nu detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane;si nu obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
Vilb, utilizator
Mentiunile postate de dvs au fost abrogate la 01.01.2016 , prin Legea 227/2015 - Codul Fiscal.

Astfel, incepand cu 01.01.2016 sunt in vigoare urmatoarele prevederi :
art.77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 500 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.

(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului, sunt consideraţi întreţinuţi.

(6) Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.

(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 m2 în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 m2 în zonele montane.

(8) Deducerea personală determinată potrivit prezentului articol nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere suplimentara ana55 ana55 care este venitul maxim pentru deducerea suplimentara pentru cei aflati in intretinerea salariatului-exemplu pt.parinti (vezi toată discuția)
Deducere personala neon butterflies neon butterflies care sunt conditiile pentru ca un salariat sa beneficieze de deducere ? (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)