avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Temei legal aplicabil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Temei legal aplicabil

Buna ziua.
Va solicit opinia intr-o speta complicata.
Ce temei legal este aplicabil in cauza avand ca obiect plangerea impotriva solutilor procurorului in situatia in care printr-un rechizitoriu s-a dispus sesizarea Instantei privind inceperea judecatii fata de un inculpat iar fata de alti 3 s-a dispus clasarea iar fata de solutia de clasare s-a formulat plangere la judecator.
Rechizitoriului i-a fost constatat legalitatea in procedura de camera preliminara s-a dispusinceperea judecatii.
Cauza avand ca obiect plangerea impotriva soutiei de clasare este in curs de judecata si judecatorul m-a intrebat daca sustin ca punerea in miscare a actiunii penale sa fie facuta de procuror sau de Instanta.
Analizand prevederile art.341 cpp se constata faptul ca legiuitorul a prevazut 2 situatii in care se poate admite plangerea.
alin.6 in cauzele in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale
alin.7 in cauzele in care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale.

Neintelegerea provine din faptul ca nu stiu daca prezenta cauza poate fi asimilata ca fiind pusa in miscare actiunea penala in cadrul ei cata vreme a fost intocmit un rechizitoriu prin care a fost trimis in judecata un inculpat si clasati alti 3 suspecti, sau ca fiind o cauza in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale cata vreme intimatii cauzei au fost clasati.
Multumesc anticipat pentru opinii
Stima
Cel mai recent răspuns: ContSters115233 , utilizator 18:34, 22 Ianuarie 2016
Daca din 3 persoane, una e trimisa in judecata si pt celelalte 2 se dispune clasarea, nu se pot extinde efectele punerii in miscare a actiunii penale pt o persoana si fata de celelalte doua, pentru ca actiunea penala are caracter personal. E ca si cum celelalte doua persoane nici nu ar exista in situatia de fata, daca ne raportam strict la actiunea penala. Ca sa fie valabil ce spuneti dvs, ar fi trebuit ca si pt celelalte doua persoana sa fi pus in miscare actiunea.

Este imposibila trimiterea unei persoana in judecata FATA DE CARE anterior nu a fost pusa in miscare actiunea penala, iar in niciun caz instanta nu poate face acest lucru pentru ca s-ar incalca flagrant principiul separarii functiilor judiciare.

In plus, art. 341 alin. (7) lit. c sustine ca se poate admite plangerea, desfiinta solutia atacata si dispune inceperea judecatii cu privire la faptele si PERSOANELE PENTRU CARE [...] A FOST PUSA IN MISCARE ACTIUNEA, lucru care vine in sprijinul a ceea ce v-am spus pana acum.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
alcormona, utilizator
Nu stiu ce a vrut sa va intrebe judecatorul, mai degraba cred ca nu ati inteles dvs bine, actiunea penala se pune in miscare numai de procuror.
Am inteles, va multumesc.
Am fost intrigat de intrebarea judecatorului, am tot citit prevederile art.341 incercand sa le dau interpretarea corecta in speta prezentata, inteleg faptul ca aprecierea concreta ramane la latitudinea judecatorului suveran, dar si aprecierea data de dvs. este corecta.

Va mai inoportunez cu o solicitare, in privinta rechizitoriului amintit, am invocat exceptia nulitatii acestuia raportat la faptul ca, dincolo de cercetarea penala defectuos desfasurata, a fost dispusa trimiterea in judecata a inculpatului intr-un dosar penal al carui fundament a fost desfiintat.

Cauza a facut initial obiectul unui dosar penal constituit sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie, fiind clasata fapta si disjunsa cauza sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire, constituindu-se astfel un nou d.u.p., in cadrul caruia a fost intocmit rechizitoriul amintit si s-a dispus trimiterea in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire si alte violente desii in cauza avand ca obiect plangerea impotriva solutiei de clasare si disjungere a fost admisa plangerea, desfiintata solutia fiind dispusa completarea urmaririi penale in acord cu dispozitile date de judecator sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie.

Judecatorul a constatat insa legal acest rechizitoriu, situatie care, inteleg din interpretarea art 347 cpp., ma lasa fara cale de atac asupa acestei incheieri cata vreme legiutorul a stabilit cum ca doar procuroul si inculpatul pot contesta aceasta incheiere.

Singura cale de atac pe care o pot desfasura asupra acestei masuri rezulta ca ar putea fi exercitata la CEDO?

Stima
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
ContSters115233, utilizator
Judecatorul a constatat insa legal acest rechizitoriu, situatie care, inteleg din interpretarea art 347 cpp., ma lasa fara cale de atac asupa acestei incheieri cata vreme legiutorul a stabilit cum ca doar procuroul si inculpatul pot contesta aceasta incheiere.

Aici va referiti la procedura in camera preliminara reglementata de art. 342 si urm.?
Da domnule avocat

Alte discuții în legătură

Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)