avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata asigurarilor de sanatate la persoanele fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata asigurarilor de sanatate la persoanele fara venit

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca a fost aprobata legea platii de asigurare pt persoanele fara venit, iar daca se plateste va rog sa-mi spune-ti daca se beneficiaza si de vechimea anilor de vechime in munca?, sau a valabil numai pt. asigurari medicale? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 22 Ianuarie 2016
Obligativitatea plății c.a.s.s. in cazul persoanelor fără venituri ar putea fi eliminată, după ce Guvernul a anunțat ca va modifica Codul fiscal.

Potrivit Legea Sănătății, anumite categorii de contribuabili pot beneficia de servicii medicale în calitate de coasigurat, în lipsa plății contribuției obligatorii. Astfel, conform art.224 alin.1 din Legea 95/2006, soțul, soția și părinții, fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, pot beneficia de asigurare medicală fără plata contributiei la asigurările sociale de sănătate .
1. Plata contributiilor sociale la sanatate va ajuta numai sa fiti asigurat la sanatate.

2. Pentru stagiul de cotizare la pensie puteti plati separat, numai daca doriti si aveti posibilitate.
Plata contributiilor sociale nu va confera vechime in munca, ci stagiul de cotizare la pensie, sanatate sau somaj, dupa caz.

In acest caz, va trebui sa incheiati contracte de asigurare cu Casa de Pensii, Casa Judeteana de Sanatate si/sau AJOFM.

1. In sistemul public de pensii, se poate asigura cu contract de asigurare socială orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat, atât cei care nu au nici o formă de asigurare pentru pensie sau nu au nici un venit permanent, cât şi cei care au deja o asigurare cu contract individual de munca sau care sunt asiguraţi într-un alt sistem decât cel public de pensii (avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege).

Contractul de asigurare socială se încheie între:
– persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială
şi
– casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.

Documentele care se prezintă la încheierea contractului de asigurare socială:
a) actul de identitate – certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător;
b) actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia, după caz.

Venitul lunar asigurat (VA) înregistrat în contract:
– nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut;
- poate fi modificat prin depunerea unui act adiţional la contractul de asigurare socială (formular tipizat).

Pentru anul 2016: – câştigul salarial mediu brut pe economie = 2.681 lei;
– venitul lunar asigurat: – VA minim = 938 lei (2.681 lei *35%); VA maxim = 13.405 lei (2.681 lei * 5 salarii).
- persoanele care încheie un contract de asigurare social vor stabili un venit asigurat la nivelul dorit, oricât între valoarea minimă şi cea maximă legală
- venitul lunar asigurat (VA) va constitui baza de calcul pentru pensie şi lunar, va determina contribuţia de asigurări sociale datorată.

Contribuția de asigurări sociale datorată lunar:
Asiguraţii cu contract de asigurare social datorează lunar o contribuţie de asigurări sociale calculată în funcţie de venitul asigurat înregistrat în contract şi cota de contribuţie de asigurări sociale stabilită anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel:

cas = VA * cota legală de contribuţie

Pentru anul 2016, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat s-a stabilit o cotă legală de contribuţie de asigurări sociale de 26,3% , astfel încât contribuţia lunară datorată pentru contractele de asigurare va fi :

– cel puţin 247 lei – pentru VA minimă, de 938 lei;
– cel mult 3.526 lei – pentru VA maximă, de 13.405 lei;
– între cele două limite legale, în funcţie de VA înregistrată în contract.

Plata contribuției lunare de asigurări sociale
Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

Modalităţi de plată:
– la casierie
– prin virament bancar
– cu mandat postal.

2. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse.

3. Asa cum se prevede in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 1050 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 5.25 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de asigurare in sistemul de sanatate gabi4d gabi4d Buna dimineata, Cum procedez daca doresc sa platesc contributii pentru sistemul de sanatate atunci cand nu realizez venituri? Multumesc, Florea Gabi (vezi toată discuția)
Contracte individuale pentru cas si cass Remus47 Remus47 Daca nu am venituri si vreau sa fac contracte individuale pentru CAS si CASS, avand la baza salariu mediu brut pe economie ( 2681 lei) , cat platesc la cele ... (vezi toată discuția)
Pot sa platesc suplimentar contributia la pensie? carsteaverginica carsteaverginica buna seara . nu sant salariata dar cu toate astea asi dori sa platesc contributie pt pensie . INTREBARI 1-cum trebuie sa procedez in eventualitatea ca ar fi ... (vezi toată discuția)