avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mentiuni pe Procesul Verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mentiuni pe Procesul Verbal

Imi este neclara problema acestor mentiuni pe care contravenientul le poate face la intocmirea unui PV,eu ma refer aici la o amenda de circulatie ,in care pot exista urmatoarele variante:
1 Contravenientul semneaza PV.Daca vrea sa faca mentiuni(obiectiuni),le poate face?Daca da,cine le scrie pe hartie,el sau politistul?
2 Contravenientul nu vrea sa semneze PV,dar vrea sa faca obiectiuni.Cum le face,ca politistul nu ii da PV+pixul sa scrie.Si exista situatia ca politistul sa scrie el dar nu mai arata ce a scris,deci poate scrie ce vrea acolo,iar cel amendat vede abia cand primeste prin posta PV.
Nu stiu daca m-am exprimat clar,cert este ca din OG2/2001 eu nu am inteles cine scrie efectiv aceste mentiuni/obiectiuni.
Daca ma puteti lamuri,va multumesc.


Cel mai recent răspuns: eugenoctavian1968 , utilizator 16:33, 10 Aprilie 2020
OG nr 2/2001,prevede ca abaterile se constata de agentii constatatori care trebuie sa încheie un proces verbal ce trebuie sa contina anumite elemente.
Activitatea de constatare a contraventiei se realizeaza si se materializeaza, prin incheierea unui proces-verbal, pe care agentul constatatori il poate intocmi, atat in prezenta, cat si in lipsa faptuitorului, pe baza constatarilor personale si a probelor administrate de el.
Lipsa consemnarii obiectiunilor nu este motiv de nulitate relativa ori absoluta a procesului -verbal de constatare a contraventiei, daca nu se poate proba ca agentul constatator nu a omis sa prezinte acest drept sau a refuzat sa le inscrie (vedeti si OG 2/2001).
Constatarea abuziva si incheierea procesului-verbal cu
"incalcarea dreptului la aparare",
poate deveni motiv de anulare a acestei constatari pentru cauza abuziva si imorala, insa cu obligatia dvs. de a proba cele sustinute

OG 2/2001
art.16 alin (7): In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

In practica instantelor judecatoreşti nu a existat un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin.(7) din OG nr. 2/2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 180/2002, referitoare la nerespectarea de catre agentul constatator, in momentul incheierii procesului-verbal, a obligatiei de a aduce la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul PV
Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat prin Decizia nr. 22 din 19 martie 2007 publicată în MOf Partea I nr. 833 din 05/12/2007 in sensul in care nerespectarea cerintelor inscrise in art. 16 alin. (7) din OG nr 2/2001 actul normati,atrage nulitatea relativa a PV
In cadrul alin. (7) articol 16 din OG nr. 2/2001 s-a prevăzut că
"în momentul încheierii
procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare", precizându-se că "obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica «Alte menţiuni», sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal".

Situatiile care atrag nulitatea actului intocmit de agentul constatator al contraventiei sunt strict precizate in cuprinsul art. 17 din OG nr 2/20014

"lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator,
numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal",
specificandu-se ca numai in astfel
de situatii
"nulitatea se constată şi din oficiu".
.

Agentul constatator este competent sa constate si sa completeze PV contraventie,inclusiv sa mentioneze eventualele obiectiuni ale contravenientului
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
ynocentta, utilizator
Din OG 2/2001 nu rezulta ca "Agentul constatator este competent sa constate si sa completeze PV contraventie,inclusiv sa mentioneze eventualele obiectiuni ale contravenientului " ,scrie doar ca "obiecţiunile sunt consemnate distinct",dar nu spune cine le consemneaza.La aste se refera intrebarea mea initiala.
Buna ziua,
Si daca agentul constatator completeaza in PV,in dreptul alte mentiuni(spatiu dedicat mentiunilor contravenientului) in locul contravenientului si fara semnatura acestuia din urma, nu atrage/rezulta nulitatea relativa a PV?
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
ciochu1, utilizator
Si totusi, daca agentul constatator refuza sa treaca in PV obiectiunile mele, cum pot proceda?
Nicicum. Nu se intimpla nimic daca nu va scrie mentiunile in PV de contraventie. Aveti calea de atac, depunerea in maxim 15 zile a unei plingeri contraventionale. Puteti sa mentionati in plingere absolut ce doriti.

Alte discuții în legătură

Adresa tamponare trecuta gresit in pv ma poate ajuta sa obtin anularea pv-ului? sau inlocuirea amenzii cu avertisment? tudoracherazvan tudoracherazvan Revin cu o intrebare in urma unei tamponari am fost gasit vinovat de politistul constatator tamponarea sa petrecut in piata alba iulia nr 8 in fata bcr-ului , ... (vezi toată discuția)
Când poate fi anulat un proces verbal de contravenție încheiat de un agent al poliției rutiere? c0sminvl c0sminvl Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii: 1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la ... (vezi toată discuția)
Proces verbal cnp gresit richy richy Buna seara, Am primit o amenda pentru traversare neregulamentara ca si pieton dar dupa ce am recitit procesul verbal am observat ca CNP-ul este scris gresit ... (vezi toată discuția)