avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratii PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratii PFA

Ce declaratii depune luna aceasta un PFA pe norma de venit?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:12, 25 Ianuarie 2016
Veti depune declaratia 600 asa cum e trecut in codul fiscal art 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit
....
(2) În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
....
(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
....
c) valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

(5) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2), obligate să se asigure în sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, declaraţia privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc la pensie daca am ii MarceP MarceP Am o nelamurire.am edschis anul trecut un II si inca nu am platit la pensie.pentry sanatate platesc .este obligatoriu sa platesti si pentru pensie?cum se face ... (vezi toată discuția)
Declarati anaf chiricaclaudia chiricaclaudia Buna seara. Ce declaratii trebuie sa depun pe 2017 la ANAF pentru intreprindere individuala si pana cand.multumesc (vezi toată discuția)
Depunere declaratii 392b si 600 pentru pfa cristian A. cristian A. Buna ziua. Am un PFA inregistrat in luna mai 2015. Nu am avut deloc activitate in anul 2015 , dar urmeaza sa incep activitatea pe data de 01.02.2016. Trebuie ... (vezi toată discuția)