avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UNIC MOSTENITOR, MAI ESTE NECESARA DESCHIDEREA ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UNIC MOSTENITOR, MAI ESTE NECESARA DESCHIDEREA SUCCESIUNII?

Ambii parinti sunt decedati, iar fiul in varsta de 27 de ani este unicul mostenitor. De aproximativ 5,6 ani dansul nu a facut nimic in privinta succesiunii, pe de o parte din lipsa banilor, pe de alta parte asa a fost sfatuit, pe considerentul ca oricum este unic mostenitor. Am inteles ca se poate declara succesiunea vacanta. In primul rand, nu cunosc termenul si nu inteleg ce inseamna asta. In al doilea rand, daca acest lucru este posibil, ce urmari are?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:49, 31 Iulie 2009
succesiunea va fi declarată vacantă doar dacă defunctul nu a avut rude din clasele chemate la moştenire sau dacă aceste rude nu au acceptat succesiunea.

Dacă fiul a făcut acte de acceptare tacită sau expresă, nu se poate pune problema vacanţei.

Succesiunea a fost deschisă oricum prin moarte. Ceea ce nu s-a deschis încă este dezbaterea succesorală, care poate fi deschisă oricînd.

Oricum, pentru a putea dispune de bunurile succesiunii (cele imobile şi cele supuse înmatriculării - cum ar fi un autoturism - precum şi de sume din bancă, fiul va trebui să obţină un certificat de moştenitor, chiar dacă este unicul descendent.
Dna Florentina,
Nu exista un termen limita pentru dezbaterea succesiunii Se pot dezbate succesiuni si la 20 de ani de la data decesului. Trebuie insa ca mostenitorul sa faca dovada ca si-a insusit (acceptat) titlul de succesor prin diverse acte sau fapte juridie intreprinse inlauntrul termenului de 6 luni. Mai mult, daca pina la dezbaterea succesiuni mostenitorul decedaza, succesiunea se continua cu succesorii acestuia!=D>
Prin urmare, fata de ce a fost scris aici, raspunsul este: DA, trebuie sa deschida succesiunea.
Fara suparare, ce inseamna sa faca dovada ca si-a insusit (acceptat) titlul de succesor, prin diverse acte sau fapte juridice? Pot sa deduc care ar fi intelesul, dar mai degraba astept o explicatie avizata.
A face dovada ca si-a insusit (acceptat) succesiunea nu este greu:de exemplu ati locuit efectiv in imobilul lasat mostenire, ati platit impozitul, ati folosit acel bun....etc

Alte discuții în legătură

Optiune succesorala vs. dezbatere succesorala Pilu Pilu Buna seara. Nu am o speta anume, dar ma intriga faptul ca nu inteleg un lucru si as aprecia daca cineva m-ar lamuri. Urmaresc cu interes postarile si ... (vezi toată discuția)
Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora iuzer iuzer Buna ziua, Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)