avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire alocatie copil
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire alocatie copil

Buna dimineata
In urma cu o saptamana mi s-a pus poprire pe conturile bancare, la solicitarea Anaf, pentru o presupusa datorie la CAS din anul 2012 sau mai veche. Doamna functionara de la ghiseu a spus ca nu stie decat ca trebuie sa platesc. In luna decembrie 2015 a mers mama mea sa plateasca suma de 100 ron pentru care primise instiintare, dar aceeasi doamna a refuzat sa ii incaseze suma, spunand ca trebuie sa platesc o suma mai mare, integral.
Nu am primit la adresa de corespondenta nicio instiintare privind poprirea, asa cum prevede legislatia. Mai mult, mi-a fost indisponibilizat contul in care primesc alocatia copilului si indemnizatia de crestere a copilului. Ce pot sa fac in acest caz? Nu am alte venituri, acestia sunt singurii nostri bani, suntem numai eu si copilul meu si ne-au lasat in mijlocul iernii fara mijloace de trai. Nu pot plati suma pretinsa de ei daca nu-mi deblocheaza contul cu alocatia, nu imi permit sa merg la CAS la 150km ca sa intreb ce reprezinta suma respectiva. Nu in ultimul rand, va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa platesc din buzunarul propriu CAS si Cass pentru perioada in care sunt in concediu de crestere copil daca am fost angajata in alt judet decat cel cu domiciliul permanent ( acolo imi reinoiesc anual viza de domiciliu pentru ca locuinta este inchiriata). Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Florinbob , utilizator 20:19, 13 Iunie 2018
Art. 782 Cpc
Înfiinţarea popririi
(1) Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 780 alin. (1), împreună cu încheierea de încuviinţare a executării sau un certificat privind soluţia pronunţată în dosar. Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa şi copii certificate de pe încheierea de încuviinţare a executării sau de pe certificatul privind soluţia pronunţată în dosar, şi titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, dvs urmand a fi instiintat insa legea nu prevede sa fiti instiintat anterior infiintarii popririi.

Art. 728 Cpc
Limitele urmaririi veniturilor banesti
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Buna ziua
Multumesc pentru raspuns. Dar eu ce trebuie sa fac pentru a obtine deblocarea contului in care sunt aceste venituri despre care vorbim. Nu incasez alte venituri in acel cont, dar daca cei de la anaf nu vor sa dea acea dispozitie necesara? Banca mi-a confirmat ca nu le va accepta nicio plata din acel cont, dar eu nu am alti bani din care sa achit la anaf suma pe care o solicita ei. Care este procedura legala in aceasta situatie?
Mergeti si cereti ca bani sa va fie trimisi prin posta .
Mergeti la banca si solicitati in scris ridicarea popririi, intrucat contul respectiv este cel pe care incasati indemnizatia de crestere copil precum si alocatia acestuia.
Poprirea nu se va ridica pe perioada executarii pentru ca este posibil ca in acel cont sa aveti/primiti si alte venituri. In schimb sumele provenite din indemnizatie si alocatie nu sunt popribile si banca trebuie sa vi le elibereze.

ART. 780 din noul Cod de procedura civila:
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.


Va trebui insa sa dovediti ca acele sume pe care le primiti reprezinta alocatia/indemnizatia. Banca ar trebui sa va spuna ce acte le sunt necesare pentru a va debloca sumele care nu sunt supuse popririi.

Alte discuții în legătură

Ridicarea poprire andrada2525 andrada2525 Buna ziua tuturor! Am un cond deschis la brd unde imi intra ALOCATIA COPILULUI si maternitatea.Mi s-a pus poprire de la o alta banca.Am platit suma datorata ... (vezi toată discuția)
Poprire adelina91 adelina91 Buna seara. Am un credit la o banca, pe care nu am reusit sa il mai achit in ultimele luni, cu alte cuvinte s au strans cateva restante... La o alta banca am ... (vezi toată discuția)
Deblocare cont copii porce porce buna seara,in urma executarii jydecatoresti,judecatorul mi-a pus poprire pe contul de alocatie stat copil/pensie copil;i-am solicitat deblocarea contului mi-a ... (vezi toată discuția)