avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciara de timbru pt solicitare pensie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciara de timbru pt solicitare pensie intretinere data prin sentinta judecatoreasca!

Tatal unui minor este obligat printro sentinta judecatoreasca sa plateasca lunar un anumit cuantum reprezentand pensie de intretinere de la data introducerii actiunii respective in instanta, respectiv 2 ani in urma.
Pe langa faptul ca tatal nu si-a achitat suma datorata retroactiv, incepe sa ii achite minorului prin mandate postale (dupa pronuntarea sentintei civile prin care era obligat la plata), o pensie alimentara mult mai mica decat cea stabilita de instanta, cuantumul ei doar de el stabilit fiind variabil in fiecare luna.
Colac peste pupaza tot tatal deschide o noua actiune in instanta pentru micsorare pensie de intretinere, (pensie pe care nu si-a achitat-o).
Mama, in intampinare solicita instantei realizarea dreptului la intretinere prin punerea in executare silita a sentintei emise deja in acest sens avand in vedere ca exista un titlu executoriu printro Sentinta Civila.
INSTANTA II PUNE IN VEDERE MAMEI SA TIMBREZE CEREREA PROPORTIONAL CU DEBITUL SOLICITAT TATALUI, SI CARE REPREZINTA RESTANTA PENSIE INTRETINRE MINOR.
E LEGAL CA MAMA SA PLATEASCA TAXA DE TIMBRU PENTRU O PENSIE DE INTRETINERE CE NU A PRIMIT-O SI NICI NU ARE SIGURANTA CA O VA PRIMI PENTRU MINOR?
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
celentana26, utilizator
Tind sa cred ca vorbiti despre o cerere reconventionala din partea mamei.

Nu i se cere taxa de timbru pentru pensia de intretinere, ci pentru faptul ca are o pretentie in fata justitiei, si anume executarea silita a acesteia. Orice cerere [pentru ca in cazul asta vorbim despre o cerere, si nu o aparare, care nu se timbreaza] adresata instantei se plateste.
Mama nu trebuia sa formuleze o astfel de cerere.Avand in vedere faptul ca deja are o sentinta judecatoreasca, trebuia sa o puna pe aceea in executare pentru pensia neplatita.
Referitor strict la intrebarea dumneavoastra, doamna are posibilitatea sa faca cerere de reexaminare impotriva modului de stabilire a taxei judiciare, prin care sa explice ca nu este vorba despre o actiune in pretentii ci despre o pensie de intretinere restanta.
Mamei nu i s-a stabilit taxa judiciara, ci doar i s-a pus in vedere de catre doamna judecator ca pana la urmatorul termen sa achite acea taxa raportata la contravaloarea sumei pe care o solicita ca si pensie alimentara.
Ce ar putea face mama pentru a se face inteleasa ca nu are pretentia executarii silite de catre instanta deoarece are pe rolul parchetului o plangere penala in acest sens, va rog?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara aleale.123c aleale.123c Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Elenapusa Elenapusa Cum se poate deschide un proces pentru un tata care nu pune pensia alimentara? Se poate stabili prin instanta marirea pensiei alimentare in contextul in care ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu copil/ custodie comuna Ally45 Ally45 Buna seara, Mama doreste schimbarea domiciliului stabilit la proprietatea bunicilor materni la divort, tatal nu tine legatura cu copilul in varsta de 5 ani ... (vezi toată discuția)