avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament pentru folosinta apartamentului de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament pentru folosinta apartamentului de catre concubin

Buna ziua. Am un apartament si o masina. Am cunoscut o persoana cu care traiesc in concubinaj. Ne-am inteles ca daca voi deceda va ramane in apartament. Eu nu am copii, dar am parinti, o sora si un frate. Consider ca pot sa fac ce doresc cu bunul meu. (Concubinul are 2 copii). Cat timp traiesc vreau ca pe apartament sa nu-i dau drept, dar dupa ce mor sa poata sa ramana in el. Testamentul poate fiatacat de frati, parinti? Ce fel de document trebuie intocmit pt ca el sa nu fie scos din casa de familia mea?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:59, 26 Ianuarie 2016
Daca vreti neaparat ca pe durata vietii dvs sa nu aiba niciun drept, nu ramane decat varianta testamentului. De putut, poate fi atacat, insa, mai ales daca ar incalca rezerva parintilor.
Puteti face un contract de intretinere cu uzufruct viager. Adica cat traiti sa nu va dea afara din casa.
Parintii au rezerva succesorala. Insemnand ca indiferent de testament acestia vor mosteni o parte din apartament.
Daca eli 68 este proprietar pe apartament si nu vrea sa-i dea in timpul vietii nici un drept concubinului, nu este necesar contract uzufruct viager,cine sa dea afara din apartament pe proprietar?Prin testament pot fi exheredati(dezmosteniti) colateralii privilegiati,dar,parintii-ascendenti privilegiati- nu pot fi dezmosteniti in rezerva succesorala ci numai, in cotitatea disponibila.Rezerva succesorla a ascendentilor privilegiati este 1/4 din mostenire.
Nu cred ca uzufructul valorează mai mult decât rezerva succesorala a părinților, încât sa reușească un eventual atac al actului în instanță, asa ca e ok sa ii prin testament la notar (de preferat) dreptul de uzufruct sau doar de abitație concubinului.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. in ce conditii ... CTL CTL Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce conditii se poate face o dezmoștenire a unui copil. Multumesc (vezi toată discuția)
Masa succesorala marian1969tm marian1969tm buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)