avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ultima luna de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ultima luna de crestere copil

Buna ziua,


Copilu este nascul la 20.03.2015. Mama a optat pentru concediu de un an. Tatal, desi are stagiu de cotizare, nu isi va lua luna acea alocata lui.

Mama doreste revenirea la locul de munca in asa fel incat sa beneficieze de stimulentul de insertie, dar doreste ca revenirea sa fie cat mai tarziu posibil fara sa piarda stimulentul si fara sa piarda vreun stagiu de cotizare de asigurari (pensie, sanatate etc.)
Pimaria spune ca trebuie ca mama sa revina la locul de munca in 20.02.2016 (fix cu o luna inainte). Desi nu ar pierde stimulentul de insertie nici daca ar reveni la 1.03.2016, zice primaria ca ar pierde stagiul la asigurari.
Este corecta aceasta "pierdere"?
(sincer eu cred ca nu, cred ca si daca mamam revine in 1.03.2016) ea ramane tot in cic ca regim juridic, doar ca nu isi primeste banii.)

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:18, 28 Ianuarie 2016
1. Daca mama a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an a copilului iar tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci mamei i se reduce CCC cu o luna, adica pana la 20.02.2016.

2. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie mama trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte, adica cel mai tarziu incepand cu 19.02.2016).
- In acest caz stimulentul de insertie se va acorda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

3. Daca mama reia activitatea mai tarziu de 19.02.2016 ea nu va mai beneficia de stimulentul de insertie deoarece ultima luna (a 12-a) este rezervata tatalui indiferent ca intra sau nu in CCC.

4. In cazul in care mama reia activitatea pe 19.02.2016 si in luna a 12-a va solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului atunci trebuie sa anunte la AJPIS ca a solicitat acest concediu pentru o luna pentru a i se plati asigurarea la sanatate.
Multumesc mult.
Daca am merge pe varianta dvs. la punctul 4, luna aceea fara plata afecteaza stimulentul? Ma gandesc ca in luna aceea mama nu va primi stimulent, dar ma intereseaza lunile urmatoare.
Va primi stimulentul de insertie imediat dupa ce implineste copil 1 an, asa cu7m am scris anterior:
- In acest caz stimulentul de insertie se va acorda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
Va multumesc foarte mult :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil mariacorin mariacorin Buna ziua, Daca tatal nu are 12 luni anterior nasterii copilului stagiu de cotizare , cand este obligata mama sa revina la munca? La 11 luni sau cel tarziu cu ... (vezi toată discuția)
Supliment de insertie crestere copil arni83 arni83 Buna ziua, in luna iulie 2016 copilul meu implineste 2 ani, mama ar trebui din luna iunie 2016 sa se intoarca la servici. Noi dorim ca mama sa inceapa ... (vezi toată discuția)
O luna de concediu pentru tatic sofoana sofoana buna ziua!sunt in concediu de crestere copil, si sotul meu intentioneaza sa-si ia si el o luna de concediu,avand in vedere noile prevederi legale.eu am optat ... (vezi toată discuția)