avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru tatal care nu are serviciu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru tatal care nu are serviciu

Buna ziua,

Conform OUG 111 din 2010 art 11 -
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Dar daca sotul nu lucreaza? Mai ramane valabila acea luna de concediu care practic sotia o pierde?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:06, 29 Ianuarie 2016
Daca sotul nu indeplineste conditiile de a beneficia de indemnizatia CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sotul sa aiba realizate venituri din salarii, din activitati independente sau activitati agricole ori sa se fi aflat intr-una din perioadele asimilate prevazute la art.2 alin.5 din OUG 111/2010 - de exemplu, a beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului etc.).
Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sotul a avut venituri din salarii el poate benficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) chiar daca la data solicitarii indemnizatiei nu are serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Icc pentru administrator unic microintreprindere IrinaLeonte09 IrinaLeonte09 Buna ziua. As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea situatie: mama este administrator unic al unui SRL microintreprindere platitoare de impozit pe venit. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua, Lucrez la o scoala gimnaziala si sunt contabila cu norma de 0,25 de la 1 martie 2014 si as vrea sa va intreb daca raman insarcinata pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? monica_14 monica_14 Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? Lucrez cu carte de ... (vezi toată discuția)