avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozitarea salariilor compensatorii(noul cod fiscal ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozitarea salariilor compensatorii(noul cod fiscal 2016).

Stiti cumva daca salariile compensatorii se mai impoziteaza incepand cu 1 ianuarie 2016 (noul cod fiscal)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:40, 30 Ianuarie 2016
Veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă se impoziteaza si sunt supuse bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Nu am gasit nicaieri noul cod fiscal 2016 care,potrivit lui,incepand cu 1 ian.2016 salariile compensatorii nu se mai impoziteaza.
Codul fiscal - Legea nr.227/2015 :

art. 61 - Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
b) venituri din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76;
...

Art.137 - Categorii de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuţi la art. 136, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
....

art.139 - Baza de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, în ţară şi în alte state, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, care include:
...
q) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă.

art.157 - Baza de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, o reprezintă câştigul brut care include:
...
ş) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă.

art.204 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale

(1) Pentru persoanele prevăzute la art. 201 lit. a) baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale o reprezintă suma câştigurilor brute realizate de angajaţii acestora, în ţară şi în alte state, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, care include:
....
j) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru zilele de concediu medical se calculeaza cas ... elservconstruct elservconstruct Buna ziua, Pentru zilele de concediu medical se calculeaza cas ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii idanys idanys HG nr. 119/2014 - modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 - sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii ... (vezi toată discuția)
Plafonare cass Ioana Cornescu Ioana Cornescu Noul Cod fiscal a plafonat suma (anuala/lunara) la care se calculeaza cota de 5,5% datorata cu titlu de CASS? Am citit la un moment dat ceva in acest sens, ... (vezi toată discuția)