avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare sau renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare sau renuntare la mostenire

Buna ziua!
Ma puteti lamuri si pe mine, va rog, cum trebuie sa facem o succesiune?
Mama a decedat, iar tata, sora mea si cu mine trebuie sa facem succesiunea.
Ca rude mai exista un frate al ei si un nepot - fiul surorii ei.

Am inteles ca, in prima faza, tata, sora si cu mine suntem mostenitorii.
Sora mea vrea sa renunte in favoarea noastra la partea ei de mostenire.
Intrebarea este cum sa faca asta? trebuie sa dea declaratie de renuntare la mostenire, sau sa accepte mostenirea, dar efectiv procentul ei din bunuri sa fie 0? Dac renunta ea, ramane ca partea ei sa se imparta intre fratii mamei?
Recunosc ca nu am fost inca la notar, inca strangem toate actele (si ceva bani pentru taxe).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: TraianL , utilizator 05:41, 1 Februarie 2016
Dupa urma mamei ca mostenitori sunt sotul supravietuitor (tatal) si dvs in calitate de descendenti.
Cota surorii dvs (in cazul in care renunta) se va imparti intre dvs si tata.
La notar important este sa acceptati succesiunea in termen (1 an conform noul cod) si ulterior când aveti suma necesara va prezentati pentru dezbaterea succesiunii.
Dvs.impreuna cu sora si tatal dvs.sunteti mostenitori legali si rezervatari.Cota tatalui dvs. este de un sfert din mostenire cand vine in concurs cu descendentii(dvs.+sora dvs.)[Art.972 a)NCC], deci dvs.+ sora dvs.aveti impreuna trei sferturi din mostenire[Art.975(3)NCC].Trebuie sa mergeti impreuna la notar si, daca nu aveti momentan bani ptr.dezbaterea succesiunii trebuie sa dati in fata notarului o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de un an de la decesul mamei, in caz contrar , mostenirea devine vacanta si trece in proprietatea statului.La notar, sora dvs. va declara ca renunta la mostenire in faovarea dvs+tatal dvs.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Din octombrie 2014 a trecut un an. Noua ne-au spus la primarie sa mergem la notar in termen de 2 ani.
Nu exista ceva gen acceptare tacita? avand in vedere ca am platit impozitele?
Faptul ca ati platit impozitele nu constituie acceptare tacita a mostenirii, cel putin asa a satutat practica judecatoreasca, dar mergeti la notarul public, fara indoiala veti gasi alte acte care pot cosntitui cazuri de acceptare tacita a mostenirii.
Va multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar sau proces la judecatorie? stallone84 stallone84 Bună ziua. Problema mea constă în felul următor: tatăl meu are o soră şi ambii părinţi decedaţi. Tatăl meu a decis că nu are nevoie de vreo parte ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire bluesky80 bluesky80 Buna seara,va prezint urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat; bunica mea a murit in noiembrie 2011,mostenitori 2 copii dintre care tatal meu care ... (vezi toată discuția)
Renuntare succesiune Borzah Borzah Buna ziua, am si eu o intrebare, o nelamurire.Eu am o sora, mostenim 3 sfert dintr-o jumatate de imobil impreuna, dar nu vrem asta, vrem sa renuntam la partile ... (vezi toată discuția)