avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Declarare spatiu: rezidential sau nerezidential
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Declarare spatiu: rezidential sau nerezidential

Buna seara
Am urmatoarea situatie
In anul 2015,am construit un spatiu pe persoana fizica,care ulterior a devenit in urma unui contract de comodat intre mine si firma mea ,spatiul unde se desf activitatea economica a firmei.Cheltuielile de utilitati imi revin mie ca persoana fizica,nu le-am dedus pe firma,nici macar nu am contracte de utilitati pe firma.Toate facturile le platesc ca persoana fizica.Mentionez ca nu locuiesc in acest spatiu .DILEMA MEA ESTE CE DECLAR REZIDENTIAL SAU NEREZIDENTIAL?
Cel mai recent răspuns: Michi85 , utilizator 23:04, 26 Martie 2019
Daca acel spatiu figureaza ca sediu social sau sediu secundar, ori punct de lucru pentru societatea respectiva, chiar daca utilitatile vin pe numele dvs, este spatiu nerezidential si va fi impozitat ca atare.
Dacă in acea clădire desfășurați activitate economică sau este punct de lucru o veți declara clădire nerezidențială.
cod fiscal, art 253
[ link extern ]

Normele de aplicare ale art 253 cod fiscal
[ link extern ]
5. (1) În înţelesul art. 453 lit. e) din Codul fiscal, în categoria clădirilor nerezidenţiale sunt incluse acele clădiri care sunt folosite pentru activităţi administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educaţie, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum şi activităţi similare, indiferent de utilizare şi/sau denumire, fără ca aceasta să intre în categoria clădirilor rezidenţiale.

(2) Structurile de primire turistice sunt considerate clădiri nerezidenţiale.

(3) Clădirile sau spaţiile din acestea unde se înregistrează sedii secundare şi puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidenţial.

(4) Clădirile în care nu se desfăşoară nicio activitate sunt considerate rezidenţiale sau nerezidenţiale în funcţie de destinaţia care reiese din autorizaţia de construire.


MULTUMESC FOARTE MULT
Bună seara. Am o clădireP+D. 120mp demisol si 120mp parter.spatiul demisol nu a fost niciodată inchiriat. A fost folosit ca magazie de depozitare pentru familie. La parter există casa locuibila si spațiu comercial. Spațiul comercial are chiriaș. Am făcut evaluarea casei in 2017 .Acum am închiriat demisolul.Cand m-am prezentat la organul fiscal pentru schimbarea destinației din rezidențial in nerezidential cei de la fisc au spus că am declarat eronat destinația demisolului deoarece in cadastru casei este o scară interioară din magazin la demisol și din cauza ei nu aveam cum să declar demisolul că spațiu rezidențial. Menționez,ca demisolul are intrare directă si din strada. Scara din magazin este blocată catre demisol. Cei de la fisc au spus ca demisolul trebuie impozitat ca spațiu nerezidential retroactiv din cauza scării interioare respectiv din 2016 de când sunt proprietar și trebuie să refac evaluarea. Refăcănd evaluarea impozitul pe anii 2017 și 2018 Vă fi enorm. Vă rog să mă ajuți cu un sfat .Vă mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare spațiu mixt. Michi85 Michi85 Bună seara. Am o clădireP+D. 120mp demisol si 120mp parter.spatiul demisol nu a fost niciodată inchiriat. A fost folosit ca magazie de depozitare pentru ... (vezi toată discuția)
Impozitul pentru apartamentele inchiriate la firme vasilemb vasilemb Inchiriez un apartament la o firma pentru sediu social si unul la alta firma pentru punct de lucru. Cu cat se majoreaza cota de impozit pentru cele 2 ... (vezi toată discuția)