avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza uzufruct viager

Buna ziua,

Va contactez in legatura cu o clauza de uzufruct viager pe care socrul meu (65 ani) a semnat-o impreuna cu mama sa (95 ani), prin care se angajeaza sa aiba grija de apartament si de dansa pana la moartea acesteia, iar apoi apartamentul sa-i ramana socrului. Problema este ca bunica a fost internata la azil, intrucat este la o varsta inaintata (95 ani) si are Alzheimer si nu se poate deplasa. Din motive de sanatate, socrul meu nu o poate ingrji acasa, intrucat este transplantat de ficat. Socrul meu doreste sa vanda apartamentul pentru a putea cumpara o casa intr-un complex rezidential si as dori sa stiu daca acest lucru este posibil.
In ce conditii s-ar efectua vanzarea, tinand cont de faptul ca bunica are Alzheimer? Ar mai putea avea drept de semantura pentru a trece apartamentul pe numele socrului?

Va multumesc!
Andra Groposila
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2016
Andra_Groposila, utilizator
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 07:58, 6 Februarie 2016
Discernamantul unei persoane trebuie evaluat , si pierderea acestuia atrage necesitatea numirii unui curator, care sa-i reprezinte interesele.
Faptul ca avand uzufruct viager, dar sta la un azil, nu e chiar ceea ce si-a dorit, atunci cand a facut aceasta clauza.
De putut, poate vinde dar nu cred ca găsește cumpărător care sa vrea sa ia casa cu tot cu sarcina uzufructuluu
Atata timp cat in contractul semnat intre socru si mama sa este inserata clauza de uzufruct, aceasta clauza va trebui mentinuta si intr-un contract succesiv sau beneficiarul clauzei va trebui sa renunte la aceasta, ceea ce in cazul mamei socrului dvs, daca exista documente medicale ce atesta diagnosticul de Alzheimer este putin probabil.
Boala Alzheimer face parte din categoria afectiunilor ce diminueaza discernamantul persoanei iar fara discernamant sau cu un discernamant abolit nu se pot incheia acte juridice aplicandu-se in acest sens dispozitiile art.164 din Noul Cod Civil privind punerea sub interdictie a persoanei cu discernamant redus sau in cazul cel mai bun disp art 178 privind instituirea curatelei in situatia persoanelor varstnice ( cazul doamnei- 95 de ani)
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2016
MARIO-FLORA NECTARIA, Avocat
Intai trebuie inteles de ce anume vrea socrul sa vanda si, mai ales, sa ia casa in zona rezidentiala: ii e mai usor mamei sale, lui, care e scopul pentru care are nevoie de alta casa, ca la varsta lui, numai de schimbari imobiliare nu prea e loc!
Apoi, pentru vanzare e necesara o punere sub interdictie, trebuie vazut cum justificati si daca e in interesul uzufructuarei actuale vanzarea, ce venituri are ea, ce venituri are socrul, daca si pentru ce anume e vanzarea oportuna. In functie de toate acestea, dovedite in instanta, puteti obtine numirea unei persoane ca curator si face vanzarea... sau nu.
Este curioasa optiunea socrului dvs, care are 65 de ani, si probleme de sanatate - transplant de ficat - sa doreasca sa se mute intr-o casa dintr-un cartier rezidential. De obicei, acestea sunt la distante mai mari fata de spitale,clinici, farmacii, iar el are nevoie de consultatii, analize periodic, deplasarea se face cu autoturismul, ceea ce iar este o problema pt socru, iar transportul in comun e si mai greu de suportat.
Teoretic, nu exista nici un interes pt mama socrului din vanzarea apartamentului. Mai mult, ati mentionat ca socrul trebuia sa aiba grija de mama sa, care si-a pastrat uzufructul. De aici reiese dorinta domanei de a ramane , ingrijita, la batranete, in propria casa.
Se poate spune ca socrul nu i-a respectat dreptul de uzufruct, pt ca a dus-o la un azil.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract v-c cu habitatie viagera denisse_alex denisse_alex Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatorul caz: Detin un apartament printr-un contract de vanzare cumparare cu o clauza de habitatie ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament coproprietar bolnav alzheimer GIULIAMATEI GIULIAMATEI Buna ziua Tatal meu vrea sa vanda apartamentul in care locuieste si sa se mute intr-o garsoniera. Coproprietar este mama, bolnava de dementa alzheimer ... (vezi toată discuția)
Contract -apartament -habitatie viagera Valeria B Valeria B Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al vanzatorului, dar ... (vezi toată discuția)