avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... respingere capat cerere chemare in judecata in temeiul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

respingere capat cerere chemare in judecata in temeiul lipsei de interes

Asociatia noastra la data de 15.10.2013, a chemat in instanta pe parata X pentru recuperarea unei datorii de 11 859,09 lei, la care Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a hotarat urmatoarele:
,, Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 2.810,82 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de întreţinere pentru perioada martie 2013-mai 2014, suma de 724,38 lei penalizări de întârziere aferente şi la suma de 9.322,44 lei, reprezentând rest plată conform angajament de plată nr.34/07.05.2013.
Dispune eşalonarea obligaţiei de plată în sarcina pârâtei, în 12 rate lunare, de câte 1.071,47, plătibile în ultima zi a fiecărei luni, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 24.06.2014."
In baza acestei hotarari definitiva si irevocabila, asociatia a incheiat un angajament de esalonare pentru perioada 30.11.2014-30.10.2015 care nu a fost achitat in totalitate.
Fata de acesata datorie, parata X a acumulat o noua datorie.
La data de 26.11.2015, asociatia a chemat din nou in instanta pe parata X pentru recuperarea datoriei astfel:
1.) 12 758,44 lei restanţă la plata angajamentului de plată nr.139/30.10.2014. încheiat între Asociaţia de Proprietari Bloc 1 Toporaşi şi pârâta Niculae Aurica pentru punerea în aplicare a Hotărârii Civile nr......... definitivă şi irevocabilă dată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr..........
2.) 1 220,46 lei cote de contribuţie la plata cotelor lunare de întreţinere din care 1 128,48 lei cote lunare de întreţinere pentru perioada mai – octombrie 2015 şi 91,99 lei penalizări de 0,2% pe zi pentru cotele lunare de întreţinere neachitate în termenul scadent prevăzut de lege.
3.).cheltuieli de judecată în sumă de 40,00 lei, pentru constituirea dosarului de chemare în judecată (printare şi/sau xerox documente contabile şi/sau administrative);
Fata de aceasta cerere solutia pe scurt a instantei este:
,, Admite exceptie lipsei de interes, invocata din oficiu, cu privire la capătul de cerere referitor la obligarea pârâtei la plata sumei de 12.758,44 lei, reprezentând restanţă la plata Angajamentului nr. 139 din 30.10.2014. Respinge capătul de cerere formulat privind obligarea pârâtei la plata sumei de 12.758,44 lei, reprezentând restanţă la plata Angajamentului nr. 139 din 30.10.2014, ca lipsit de interes. Admite în parte cererea formulată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei totale de 1.220,46 lei, din care suma de 1.128,47 lei reprezintă cote restante la întreţinere aferente perioadei mai 2015 – octombrie 2015, iar suma de 91,99 lei reprezintă penalităţi de întârziere aferente aceleiaşi perioade. Respinge cererea pârâtei de eşalonare a sumei totale reţinute în sarcina sa, ca neîntemeiată. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 40 lei cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând contravaloare copii înscrisuri. Cu drept de apel, care se depune la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în termen de 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 4 februarie 2016."
In aceste conditii intrebarea la care solicitam un raspuns este:
Care sunt pasii pe care asociatia trebuie sa-i urmeze pentru a recupera intreaga suma pe care parata X o datoreaza fata de asociatie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:56, 6 Februarie 2016
Sa mergeti cu ambele hotarari judecatoresti definitive la executor.
Mersul la ex. jr. este cea mai buna solutie, insa aveti grija, la ex. jr. trebuie mers din 3 in 3 luni si sa va manifestati (in scris) interesul pentru recuperarea sumelor aflate in debit.
Asadar, daca ati lasato in pace s-a considerat ca este lipsa de interes.... Bravos natiune!
Chiar nu am mai auzit asa ceva. Stau si ma gandesc ca si asociatia noastra o sa pateasca asa ceva. Adica, chiar daca avem sentinta definitiva si irevocabila, am chemat proprietarul la asociatie, i-am aratat sentinta, ne-a raspuns ca stie, ca a primit si dansul asa ceva, l-am intrebat cum are de gand sa-si achite debitul, a balbait ceva, ca are sa faca un imprumut... in fine, dupa cateva zile aflam ca a mers la biroul as. prop. din primarie si ne-a reclamat ca il stresam, ca vrem sa-i luam apartamentul....
In ultima sedinta a com. ex. s-a decis prezentarea sentintei la ex. jr. - sa-l steseze acesta...
avantaj a scris:
In baza acestei hotarari definitiva si irevocabila, asociatia a incheiat un angajament de esalonare pentru perioada 30.11.2014-30.10.2015 care nu a fost achitat in totalitate.

Nu era necesar sa incheiati un angajament deoarece instanta astabilit rata lunara si termenul limita pentru fiecare luna. De aceea in noua hotarare instanta nu baga in seama acel angajament si va respinge aceasta cerere.
In prima luna cand restantierul nu a patit suma stabilita prin hotarare la termen, trebuia sa mergeti la executor.

In noua actiune trebuia sa solicitati doar plata debitelor acumulate dupa prima hotarare judecatoresca. Dovada este ca instanta a decis obligarea paratului la plata acestor restante asa cum le-ati soilicitat. Instanta nu avea de ce sa judece un lucru de doua ori. Ati castigat primul proces trebuia sa-l executati pe restantier conform acelei hotarari. Sigur ca nu e tarziu nici acum deoarece termenul de prescriptie este de 3 ani. Asa ca mai aveti timp.

Pentru a doua decizie a insytantei, daca paraul nu a facut apel, acesata este definitiva si mergeti la executor cu ea.

Executorul o sa-l oblige sa pkateasca asociatiei atat suma din prima cat si cea din a doua decizie, sub amenintarea vanzarii apartamentului la licitatie.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante-in ce conditii asociatia poate da in judecata? lia_lia lia_lia Buna seara! Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde in ce conditii Asociatia de Proprietari poate da in judecata o persoana care a acumulat restante ... (vezi toată discuția)
Datorie intretinere blackbeautybrother blackbeautybrother Asociatia de proprietari este in proces cu un vecin pentru o datorie foarte mare la intretinere. Procesul s-a lungit si intre timp suma datorata s-a dublat, ... (vezi toată discuția)
Salarii restante oprea_kata oprea_kata Buna ziua, O firma are probleme cu lichiditatile si doreste restructurare. Salariile angajatilor nu au fost platite de 2 luni. Angajatorul vrea sa propuna ... (vezi toată discuția)