avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare art.25 C.proc.civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare art.25 C.proc.civ.

Buna ziua ,
Va cer parerea in legatura cu interpretarea art.25 C.proc.civ. care prevede urmatoarele:
Art. 25. - (1) Procesele în curs de judecată, precum și executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.
Este inadmisibil sa existe doua dosare executionale , pe doua proceduri diferite intocmite in baza aceluias titlu executoriu , la doi executori judecatoresti ( dosare succesive ma refer), unul inregistrat inante de intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, iar cel din urma dupa?
Ambele dosare executionale trebuie sa fie intocmite pe procedura, de la 1865,chiar daca cel din urma s-a intocmit când Codul noul de procedura era in vigoare?
multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
mircea_1973, utilizator
Cel mai recent răspuns: mircea_1973 , utilizator 12:27, 9 Februarie 2016
Art.25 esste foarte clar:
CAPITOLUL III - Aplicarea legii de procedură civilă
Art. 25 - Legea aplicabilă proceselor în curs
(1) Procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.
(2) Procesele în curs de judecată la data schimbării competenţei instanţelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanţe, potrivit legii sub care au început. În caz de trimitere spre rejudecare, dispoziţiile legale privitoare la competenţă, în vigoare la data când a început procesul, rămân aplicabile.
(3) În cazul în care instanţa învestită este desfiinţată, dosarele se vor trimite din oficiu instanţei competente potrivit legii noi. Dispoziţiile alin. (1) rămân aplicabile.

Per a contrario, procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea NOUA sunt supuse acestei legi.
Deci pot exista 2 dosare, incepute la date diferite, care se judeca/executa dupa legi diferite.


Am citit urmatorul articol care m-a cam derutat, din care extrag urmatorul text!
[ link extern ]

"Mai mult, soluția aplicării legii vechi trebuie generalizată pentru toate cererile formulate în cadrul și în legătură cu o executare silită, chiar dacă în legătură cu aceste cereri se constituie un dosar nou după intrarea în vigoare a NCPC. Chiar dacă sistemul informatic ECRIS ar considera dosarul ca fiind unul formulat potrivit NCPC, prin raportare la criteriul – ușor verificabil de către un sistem informatic – al datei înregistrării, judecătorul cauzei este, desigur, singurul în drept și în măsură să determine legea aplicabilă în mod real respectivei cereri. Cu alte cuvinte, nu trebuie confundate noțiunile de „proces”, respectiv de „executare silită”, cu aceea de „dosar”."
Nu mai are nimeni pareri? Dintre moderatori?
Discutia din textul Dvs. se refera la stabilirea datei exacte de depunere a dosarului (in raport cu sistemul aleatoriu din softul ECRIS) si nu la legea aplicabila in raport cu acea data.
Cititi integral articolul indicat.
Autorul textului este clar in exprimare:
"În cazul executării silite, va fi aplicabilă (exclusiv!) legea în vigoare la data depunerii cererii de executare silită la executorul judecătoresc, concluzie care se impune, prin raportare la dispozițiile art. 622 alin. 2 NCPC, din care rezultă că executarea silită începe odată cu sesizarea organului de executare".
Multumesc ,
Dar la ce se refera cand afirma urmatoarele: Cu alte cuvinte, nu trebuie confundate noțiunile de „proces”, respectiv de „executare silită”, cu aceea de „dosar”."
Insist pentru ca mi-a fost respinsa ca inadmisibila, o cerere stabilire dobanda de catre instanta de executare, exact pe acest considerent!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege aplicabila Lulica Lulica Buna ziua Pentru o executare silita inceputa in Iunie 2011 (data la care s-a facut cererea de executare la executorul judecatoresc) legea aplicabila actelor ... (vezi toată discuția)
Executare silita program vizitare minor demarat pe vechiul cpc dar fara finalitate + contestatie la executare cu termen in prezent lonita lonita Buna ziua. As dori sa supun atentiei urmatoarea speta. Am pus in executare o hotarare privind \\"[i]program vizitare minor[/i]\\" in luna noiembrie. ... (vezi toată discuția)
Aplicarea noului cod de procedura civila privind executarea silita darida darida NCPC prevede: ART. 24 Legea aplicabilă proceselor noi Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite ... (vezi toată discuția)