avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din casatoria celor doi neexistand niciun copil)? Daca da, cat i se cuvine ?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 12:09, 9 Februarie 2016
Sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din bunurile ce au fost comune in timpul casatoriei, ca fiind realizate prin efortul comun al ambilor soti (in anumite conditii in instanta se poate pune in discutie cota de 1/2)
Asupra celeilalte jumatati si a celorlate bunuri (masa succesorala) el vine la succesiune in concurs cu alti mostenitori legali
vezi:
NCC - Cap.III - Moştenitorii legali
SECŢIUNEA 1 - Soţul supravieţuitor
Art. 972 - Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

SECŢIUNEA a 2-a Descendenţii defunctului
Art. 975 - Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.

Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
Conform art.972(1) a)NCC Cota succesorala a sotului supravietuitor este de un sfet din mostenire cand vine in concurs cu cu descendentii defunctului;descendentii vor avea o cota succesorala de trei sferturi.
vezi mai sus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire papacostas papacostas Care este cota parte pe care o mosteneste sotul supravietuitor din bunurile dobandite inainte de casatorie de la sotul defunct (vezi toată discuția)
imobil dobandit in timpul casatoriei-cota sotului supravietuitor Bighydeva Bighydeva Buna ziua, am si eu o mare nelamurire.Daca un apartament este cumparat pe numele a 2 soti, unul decedeaza, la mostenire intra tot, sau doar jumatatea ... (vezi toată discuția)
Mostenire Liliminea@yahoo.com Liliminea@yahoo.com Santem 4 frati si avem o casa si pamant mostenit de la bunici .O sora a decedat(casatorita si nu are copii) Sotul ei supravietuitor are dreptul la ... (vezi toată discuția)