avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt drepturile coplatitorului unui credit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt drepturile coplatitorului unui credit ipotecar?

Intentionez sa achizitionez o locuinta impreuna cu prietena mea (pentru moment nu suntem casatoriti). Creditul va fii facut pe numele ei iar eu voi figura ca si coplatitor. Ma intereseaza sa stiu ce drepturi voi avea eu la acea locuinnta? Intreb acest lucru din perspectiva, ca miine-poimiine se intampla ceva (doamne fereste) si ne despartim, si din perspectiva faptului ca particip activ la achitarea creditului (avans, plati rate etc).
In cazul in care coplatitorul nu are nici un drept aspra imobilului, cum as putea proceda sa ma asigur ca pe viitor lucrurile vor fi clare ca si in cazul achizitionatii unei locuinte in cazul in care am fi deja casatoriti si avem drepturi egale. Consider ca este bine sa fie lucrurile foarte clare tot timpul si ca este bine sa se evite eventuale neintelegeri.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:19, 3 August 2009
Aceleasi obligatii la rambursarea creditului. La achizitionarea imobilului mergeti la un notar si cereti sa fiti trecuti amundoi pe actul de proprietatea, respectiv, 50 % pentru fiecare
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
kenzokent, utilizator
kenzokent a scris:

Aceleasi obligatii la rambursarea creditului. La achizitionarea imobilului mergeti la un notar si cereti sa fiti trecuti amundoi pe actul de proprietatea, respectiv, 50 % pentru fiecare


Asta dacă banca acceptă cumpărarea imobilului pe cote părţi - ca şi creditor ar putea săse opună, în funcţie de normele interne.


Dacă nu puteţi cumpăra în cote părţi, încheiaţi un act de împrumut privind suma pe care urmează să o plătiţi. Stabiliţi termenul de restituire în aşa fel încît să nu vă loviţi apoi de prescripţia extinctivă.

Dacă veţi fi fidejusor şi banca vă va cere să achitaţi eventuale rate restante, veţi avea un drept de regres împotriva debitorului, drept supus şi el prescripţiei extinctive (trei ani).
In contractul pe care il incheiati cu banca scrie clar care sunt drepturile si obligatiile coplatitorului (sau cel putin asa ar fi normal). Poate ar trebui intai sa cititi acel contract.....
Sau, sa nu fie probleme ulterior...va casatoriti;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa luminita45 luminita45 Buna ziua!!! Doresc sa imi achizitionez o locuinta prin programul prima casa, mama mea fiind coplatitor dar nu si coproprietar.Eu nu sunt casatorita ... (vezi toată discuția)
Achizitie apartament / casa pe numele a doi proprietari ioanabcr ioanabcr Buna ziua, Impreuna cu prietenul meu, dorim achizitionarea unei locuinte. Nu suntem casatoriti si nici nu ne vom casatori in viitorul apropiat. Amandoi vom ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri la divort ContSters237549 ContSters237549 Buna ziua. Baiatul meu a achizitionat cu doi ani inainte de casatorie un apartament cu credit ipotecar avand tatal coplatitor, apartament ale carui rate au ... (vezi toată discuția)