avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate

buna ziua as dori si eu sa intreb daca eu nu lucrez nicaieri ca nu pot cat m-ar costa asigurarea de sanatate datimi un raspuns daca doriti

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 13 Februarie 2016
1. Va trebui sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate , care va confera stagiu de cotizare in sistemele de sanatate sau sa devenit coasigurat.

2. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei), iar contributia lunara de plataeste de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

3. Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Persoana care ia în întreținere soțul, soția sau părinții fără venituri proprii trebuie să depună următoarele documente la locul de muncă:
- O declarație pe propria răspundere a salariatului;
- Copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
- Copia actului care atestă relația de rudenie între salariat și coasigurat;
- Alte documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana coasigurată nu realizează venituri impozabile (acestea se obțin de la Administrația Financiară de care aparține coasiguratul);
- O declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că acesta nu obține venituri proprii.

Pentru a lua în întreținere soțul, soția sau părinții care nu obțin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente, care sunt menționate în Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, incluse în Ordinul CNAS nr. 581/2014, în vigoare de la 19 septembrie 2014, după cum urmează:
- Actul de identitate al persoanei fără venituri;
- Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată;
- Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri impozabile;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei la casm(sanatate) lucian1962 lucian1962 Deoarece am demisionat de la ultimul loc de munca si nu am inca un loc de munca doresc sa achit plata contributiei la CASM pentru a-mi asigura continuitatea si ... (vezi toată discuția)
Coasigurat chiroboceamihai chiroboceamihai sunt asigurat casaopsnaj din 2004 .dupa decesul tatalui mama a beneficiat 6 luni de pensie de urmas. in momentul de fata nu are nici un venit nu are firma ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicală pt persoană fără venit AnnaMariiia AnnaMariiia Bună seara! Cât costă, ce acte trebuiesc să pot să îi fac tatei (dacă merge să îi fac eu, el fiind imobilizat la pat) asigurarea medicală? Știu că ... (vezi toată discuția)