avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Anulare permis dupa reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Anulare permis dupa reabilitare

Pe scurt :
- in anul 2009 mi se deschide un dosar penal pentru ca am condus avand dreptul de conducere suspendat . Ma prezint riguros la toate etapele cercetarii penale si mi se spune ca voi fi trimis in judecata . Astept citatia . Care , pentru cele doua termene cat a durat "echitabilul" proces , nu a venit . Ulterior am aflat ca se trimisesera (exista dovada la dosar, dar nu si la adresa mea) si ca fusesem citat prin afisare la consiliul local din localitatea unde se desfasura procesul . Irelevant .
-in 18.06.2010 sunt condamnat la 1 an cu suspendare si 2 ani termen de incercare .(De aceasta hotarare am aflat ulterior , in anul 2012 , an in care , fapta pentru care fusesem suspectat a avea permisul de conducere suspendat a fost solutionata prin achitare de o curte de apel.) Firesc , ma indrept cu o cerere de revizuire catre instanta ce ma condamnase . Era in anul 2013 , luna noiembrie . Parchetul se adreseaza IPJ , remarca neoperarea anularii permisului , si neoficial (cnvorbire telefonica) solicita comandantului anularea permisului ca urmare a sentintei din 2010.
Data anularii : 12.12.2013 . Data comunicarii : 26.01.2014 .
Intrebare: care este temeiul de drept prin care poate fi anulat un permis de conducere dupa reabilitarea de drept ?
Textul de lege spune ce implenetarea se face de indata , nu dupa 3 ani si 6 luni , iesind astfel din dispozitivul hotararii ramase definitive prin neapelare . Exista un termen de anulare a unui permis de conducere ? Daca da , care este acela ?
Va multumesc pentru bunavointa de a ma lumina si pentru timpul pe care il alocati . O zi frumoasa , all .
Cel mai recent răspuns: abuzat , utilizator 22:19, 20 Februarie 2017
Si decizia din contencios :
19.12.2016
Ora estimata: 09:00
Complet:
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Constată că pârâtul IPJ ....este decăzut din dreptul de a mai invoca excepţia prescripţiei. Admite cererea formulată de reclamantul ..... în contradictoriu cu pârâtul IPJ ......... şi, pe cale de consecinţă: Dispune anularea Dispoziţiei de anulare a permisului de conducere nr. ........din data de 12.12.2013, emisă de autoritatea pârâtă. Dispune anularea actului administrativ nr. .......... din 13.08.2015, emis de autoritatea pârâtă. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul ... Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei în conf. cu art. 396 C.pr.civ., azi, data de 19.12.2016.
Document: Hotarâre ...../2016 19.12.2016
Este pentru prima oara cand aud ca dupa reabilitare ( in cazul de fata, recuperarea de permis conducere si/sau dreptul de a conduce ), sa va fie anulat dreptul de a conduce, fara un motiv anume , adica comiterea altui delict rutier.
Procuratura nu poate cere anularea permisului de conducere decat scris ( nu tel.) la iPJ si/sau serviciul rutier, ci numai judecatorului. Numai el decide daca va fi anulat , suspendat un act , permis in cazul de fata.
Permisul nu a fost suspendat in baza de date a IPJ la rutier , pt. ca mai mult ca sigur nu v-au dat dovada, cand a-ti condus fara permis valabil. Daca politia elibera dovada , atunci trebuia sa figurati in baza nationala de date cu permisul suspendat, pana la decizia finala a judecatorului.

Repet, nu procurorul decide suspendarea unui act, el propune , iar dvs. puteti face contestatie la judecator. Judecatorul are ultimul cuvant nu Procuratura ori IPJ .

Intrebarea mea este : v-au dat o dovada ori verbal tipizat cu serie si stampila si completat corect la momentul intamplarii evenimentului ? Este foarte important raspunsul la aceasta intrebare .

In acelasi context, permisul nu poate fi anulat decat de judecator, si se face deindata , adica odata cu decizia data de el. Practic nu exista un termen de anulare , ar fi o aberatie. Permisul este suspendat pe perioada anchetei penale, nu anulat . Anularea o decide judecatorul.
Atat Politia, cat si procuratura, nu pot decat sa suspende un act , nu au voie sa anuleze acte , permis in cazul de fata. Numai judecatorul anuleaza un act, si este obligat sa motiveze decizia, in cele mai mici detalii, cu argumente in fapt si in drept.
HQM a scris:

In acelasi context, permisul nu poate fi anulat decat de judecator, si se face deindata , adica odata cu decizia data de el. Practic nu exista un termen de anulare , ar fi o aberatie. Permisul este suspendat pe perioada anchetei penale, nu anulat . Anularea o decide judecatorul.
Atat Politia, cat si procuratura, nu pot decat sa suspende un act , nu au voie sa anuleze acte , permis in cazul de fata. Numai judecatorul anuleaza un act, si este obligat sa motiveze decizia, in cele mai mici detalii, cu argumente in fapt si in drept.


Intr-un stat de drept , cu o alta legislatie . In acesta al carui resortisant ma regasesc legislatia spune :

hg1391-reg.aplic.oug 195
Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art.114 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, republicată se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constată fapta, în baza hotărârii
judecătoreşti rămasă definitivă, dispusă de o instanţă din România,

Si nu se interpreteaza ca " anularea trebuie dispusa de un judecator" . Interpretarea este " a survenit o condamnare definitiva pt oricare din cazurile prevazute de art.114 alin 1 , permisul se anuleaza " . Da , nu exista termen pentru anulare , desi legiutorul stipuleaza ca poti aplica din nou pt obtinerea unui nou permis la un an de la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti.

Extras din hotararea definitiva a instantei de contencios administrativ :

Sustinerca petentului potrivit careia dupa intervenirea reabilitarii de drept nu se mai
putea dispune masura anularii permisului de conducere este fondata. . .
Astfel, potrivit art. 101 alin. I din OUG nr. 195/2002 anularea permisului de
conducere se dispune cand ,,titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva".

Ori cat timp cu pnvire la sanctiunea penala principala a intervenit reabilitarea, Tribunalul apreciaza ca paratul nu mai putea dispune anularea permisului de conducere. faa de dispozitiile art. 133 alin. 1 Cod penal anterior, apiicabil siiuatiei reclamantului, care prevad ca reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdict.ile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare.
Este adevarat ca legea nu prevede un termen in care sa fie dispusa masura anularii permisului de conducere, insa aceasta nu inseamna ca aceasta masura poate fi luata si dupa ce fostul condamnat a fost reabilitat de drept. "


Analizand prin prisma celor aratate mai sus actele administrative a carer anulare se cere, Tribunalul constata ca dispozitiile acestora vatama drepturile sau interesele legitirne ale reclamantului deoarece nu sunt in acord cu prevederile legale mai sus aratate.
Prin urmare instanta constata ca reclamantul a suferit o vatamare intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin emiterea actelor administrative mai sus enumerate.
Fata de cele retinute, instanta va admite cererea reclamantului si va dispune anularea Dispozitiei de anulare a permisulu. de conducere nr. ........

Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
abuzat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul meu de conducere a fost sau nu anulat? gutti gutti Am si eu o intrebare pt ca nu cunosc .... am fost depistat fara permis in noiembrie 2011 si am refuzat sa suflu in etilotest ... in februarie 2012 am dobindit ... (vezi toată discuția)
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (o.u.g nr. 195/2002) update iorgalaurentiu iorgalaurentiu Pe data de 14 decembrie 2011 am primit sentinta de un an cu suspendare si anularea permisului de conducere. La data respectiva am postat aici pe forum sentinta ... (vezi toată discuția)
Conducere cu permisul suspendat adrian.paduroiu adrian.paduroiu Solutia pe scurt: În baza art. 335 al.2 C.p. condamnă pe inculpatul PĂDUROIU ION ADRIAN la pedeapsa de 160 zile amendă penală sub aspectul săvârşirii ... (vezi toată discuția)