avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită exceptia de neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Executare silită

exceptia de neconstitutionalitate

Buna ziua,
as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare:
_in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare si a suspendarii executarii--incuviintarea executarilor de catre executorii judecatoresti devine NULA ?


Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 641 si art. 666 din Codul de procedura civila, prin care s-a stabilit ca articolul privind incuviintarea executarii silite contravine prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (4), art. 124 si art. 147 alin. (4).

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: teisoara , utilizator 13:24, 12 Februarie 2016
Dupa publicarea neconstitutionalitatii in MOf, legislativul si executivul au la dispozitie 45 de zile ca sa inlocuiasca respectivul articol, publicand la randul lor respectiva inlocuire in MOf. Tot ce a fost inainte de acest din urma MOf va functiona inca pe vechea reglementare. Doar in cazul in care schimbarea nu se face in cele 45 de zile se intra in vid legislativ in care opereaza prevederile ultimului articol (chiar daca din cod abrogat), acela avand calificare constitutionala.
4 februarie 2016, a fost publicata decizia CCR cu nr.895/17 dec. 2015, Monitor Oficial nr.00084/04.02.2016

28. Cu privire la efectele pe care urmează a le produce prezenta decizie, Curtea constată că, pe perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa procedurilor de executare silită încuviinţate până la data publicării sale, aplicându-se, în schimb, în privinţa contestaţiilor la executare formulate împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite date de executorul judecătoresc aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării prezentei decizii, precum şi în cele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus-menţionată.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
teisoara, utilizator
aplicându-se, în schimb, în privinţa contestaţiilor la executare formulate împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite date de executorul judecătoresc aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării prezentei decizii, precum şi în cele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus-menţionată.

Pai e clar. Aveati ceva din toate astea formulate inainte de 4 feb?
Adica
- contestatie la Incheiere
- invocare de neconstitutionalitate

Daca aveati contestatia in legatura cu orice altceva decat INCHEIEREA, executarea e perfect legala dpdv constitutional, urmand a va judeca pe fondul cauzei, daca nu apar exceptii admisibile.
contestatia la incheiere
exceptia de neconstitutionalitate.ambele depuse 27.01.2016 in termen legal,la instanta de domiciliu

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea articol 666 cod procedura civila declarat neconstitutional DenisRif DenisRif La data de 18.12.2015 Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional art. 666 CPC in sensul ca executorii judecatoresti nu pot pune in executare decat cu ... (vezi toată discuția)
Decizia ccr nr. 895 din 17.12.2015 ecaliopi ecaliopi Potrivit deciziei CCR nr. 895 din 17.12.2015, art. 666 din L 134/2010 a fost declarat neconstitutional ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare respinsa art. 666 maxxlro maxxlro Buna ziua tuturor , Ieri mi-a fost respinsa definitiv (tribunal) ca nefondata, o contestatie la executare cu privire la nelegalitatea incuviintarii de ... (vezi toată discuția)