avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Incetarea executarii silite referitoare la minori
Discuție deschisă în Executare silită

Incetarea executarii silite referitoare la minori

CAPITOLUL IV
Efectuarea executării silite

SECŢIUNEA a 7-a
Încetarea executării silite

Art. 702
Cazuri de încetare a executării
(1) Executarea silită încetează dacă:
1. s-a realizat integral obligaţia prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum şi alte sume datorate potrivit legii;
2. nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri;
3. creditorul a renunţat la executare;
4. a fost desfiinţat titlul executoriu;
5. a fost anulată executarea.
(2) În toate cazurile, executorul judecătoresc va întocmi o încheiere, motivată în fapt şi în drept, cu menţionarea cauzei de încetare a executării. Încheierea de încetare a executării va fi comunicată de îndată creditorului şi debitorului.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) pct. 2, 3 şi 5 executorul judecătoresc îi va remite personal creditorului sau reprezentantului său titlul executoriu.


Din acest text de lege rezulta faptul ca, executarea silita referitoare la minori inceteaza doar atunci cand vrea creditorul obligatiei, cand minorul decedeaza in cursul executarii silite si sunt platite toate cheltuielile de executare inclusiv penalitatile ( in mod cumulativ) sau, in alti termeni, atunci cand minorul este decedat si insolventa parintelui debitor genereaza incetarea executarii silite pentru lipsa de bunuri, cand se anuleaza titlul executoriu,cand a fost desfiintat titlul executoriu?

Interesant este faptul ca legea nu a prevazut faptul ca, decesul minorului are drept efect incetarea executarii silite desi obligatia ramane in mod valabil de executat conform legii si cu obligatia platii de penalitati de catre parintele debitor catre parintele creditor care nu isi executa obligatia juridica desi se afla in imposibilitate de executare datorita decesului minorului.
Are vreo instanta de judecata un temei legal sa faca sa inceteze penalitatile aplicate ca urmare a faptului ca executarea silita nu se mai poate realiza in conditiile art. 913 alin. (5) NCPC daca acestea deja s-au aplicat de instanta si obligatia nu mai poate fi executata nici pe calea executarii silite?
Raspunsul nu poate fi decat negativ.

Sau, poate legiuitorul a inclus minorul in categoria de bunuri ale debitorului, fapt care ar genera incetarea executarii silite in baza art. 702 alin.(1) pct. 2 NCPC, si anume atunci cand executarea silita nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri?

Nu puteam considera in acest mod, ceea ce inseamna ca executarea silita ar putea continua chiar si in caz de deces al minorului si ar trebui facuta o contestatie la executare pentru a se putea sa inceteze executarea silita.

Dar, in mod inevitabil, ajungem sa ne intrebam care ar fi temeiul legal pentru ca instanta de executare sa pronunte incetarea executarii silite cu privire la un minor daca legea nu prevede o asemenea ipoteza legala?

Stie cineva raspunsul la aceasta ultima intrebare si la celelalte aspecte ridicate in conditiile in care legea nu prevede nimic altceva decat faptul ca executarea silita va continua oricum pana se executa titlul executoriu?

Se pare ca exista un vid legislativ in NCPC in aceasta privinta.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Bun ipotecat pierit, asigurarea este insuficienta bgm1 bgm1 Buna seara! In situatia in care bunul ipotecat a pierit, creditorul - care avea o creanta de 100.000 lei garantata cu o ipoteca pe acel bun - cum va putea ... (vezi toată discuția)
Inceteaza executarea silita? dum13 dum13 CAPITOLUL IV Efectuarea executării silite SECŢIUNEA a 7-a Încetarea executării silite Art. 702 Cazuri de încetare a executării (1) Executarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua- incetare executare Rexharison Rexharison Cum pot înceta o executare?Am vazut ca s a schimbat legea si as dori sa stiu cum o pot sispenda (vezi toată discuția)