avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Supliment de insertie in timpul CIC nr 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Supliment de insertie in timpul CIC nr 2

Buna ziua

am nascut anul trecut in iulie si in iunie anul acesta ma voi intoarce la birou pt a beneficia de suplimentul de insertie.
Am aflat ca sunt iar insarcinata si voi naste in luna octombrie.
As vrea sa intru in concediul de maternitate din ziua in care nasc, deci as fi in continuare angajata cam pana in februarie 2017 cand voi intra in CIC nr. 2

Intrebarea mea este: dupa intrarea in CIC, din februarie 2017 si pana in iulie 2017 cand primul copil va implini un an, voi mai beneficia de suplimentul de insertie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:30, 17 Februarie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.


3. Asadar veti putea solicita indemnizatie pentru CCC2 sau stimulentul de insertie dupa ce se termina plata stimulentului de insertie pentru primul copil.
Multumesc pt raspuns!
Dar in acest caz pot opta pt renuntarea la stimulent si inceperea indemnizatiei in momentul cand incep CCC pt copilul 2?
Dpdv financiar, stimulentul este mult mai mic fata de suma pe care as lua ca indemnizatie si nu as vrea sa stau 4-5 luni doar cu 500 lei cand as putea lua 3400
1. - Nu stati numai cu 500 lei lunar deoarece aveti si salariu.
- Daca primiti indemnizatie pentru CCC nu mai primiti si salariu.

2. Luati legatura cu AJPIS ca sa puteti alege varianta cea mai avantajoasa pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la stimulent de insertie si intrare in cic IldikoB IldikoB Buna ziua, As dori sa va intreb daca o salariata care beneficieaza de stimulent de insertie poate intra in CIC in caz ca renunta la stimulent? (vezi toată discuția)
Nelamurire oanantochi oanantochi Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o informatie..unde am intrebat mi s-au dat rasp diferite si nu stiu care ar fi corect: in prezent am 2 copii.. 1. primul ... (vezi toată discuția)
Stimulent de inserție Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna ziua. M-am intors la serviciu după ce am nascut prima fetița si beneficiez de stimulent de inserție pana face copilul 2 ani (14 Martie 2016). Momentan ... (vezi toată discuția)