avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Revizie instalatie comuna gaze la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Revizie instalatie comuna gaze la bloc

Buna ziua!
Dupa accidentul nefericit de la Colectiv, s-a modificat intreaga modalitate de a face revizia la instalatia comuna de gaze la bloc. Astfel, orice firma contactata a solicitat administratiei blocului:
1.Documentatia tehnica a instalatiei comune de gaze
2.Existenta in fiecare apart. a unei elctrovalve si a unui senzor de gaze.
Cum cred ca se intampla in toate blocurile vechi, nu avem in apart. electrovalva si senzor, motiv ptr. care firma cere montarea imediata a acestora, contra cost , bineinteles. Suma aferenta montarii lor este 300 roni. Firma chiar accepta plata esalonat, in 3, chiar 4 rate.
Chiar este obligatoriu sa montam aceste piese?
Revizia trecuta expira pe 18 februarie 2016 si deja am primit instiintarea de la gaze. Peste intretinerile de iarna cum am putea adauga sume asa de mari ptr montarea elctrovalvei si a senzorului de gaze?
Plus ca mi se pare ciudat de ce firmele fac contract cu asociatia ptr montarea acestora si nu cu fiecare proprietar. Dumnealor motiveaza ca revizia la partea comuna cere existenta acestor piese, acestea neexistand, nu se face revizia la partea comuna!
Ptr documentatia tehnica deja am fost la inceputul lunii la Distrigaz - GDF Suez, (ca suntem din Bucuresti, sectr 4) si nu am primit inca nimic
Oameni buni, ce facem?
Chiar ne vor opri gazele fiindca nu avem electrovalva si senzor?
Multumesc anticipat oricui imi va raspunde si-mi va da un sfat!
Presed.Asoc.propr.
Cel mai recent răspuns: deydey , utilizator 20:09, 15 Iunie 2017
Senzorii si electrovalvele trebuiau montate de mult timp de fiecare proprietar de apartament dar pana acum s-a mai trecut cu vederea. In aceeasi situatie e si asociatia noastra. Probabil jumatate nu au inca aceste sisteme de siguranta. Inca nu am ajuns la revizie.
Da, cred ca nu avem incotro si o sa facem un efort sa montam aceste sisteme sau mai bine sa-i determinam pe cei ce nu au, sa-si monteze.
Poate incercati sa discutati cu furnizorul sau firma autorizata sa faca revizia si sa-i decupleze pe cei ce nu au senzori dupa ce le dau un termen de 30-60 de zile.
Da este vorba de Ordinul ANRE nr. 179/2015 prin care a fost aprobata Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (publicata în Monitorul Oficial nr. 969 din 28 decembrie 2015)
Hristos a inviat!
Cu privire la aceste detectoare...in Ordinul 179/2015, la art. 8 (2) (3) scrie asa : "in situatia in care, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, OE constata ca NU sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta...etc...." atunci trebuie sa montam detectoare automate....dar, daca la o asociatie de proprietari totul este ok ( ca doar nu ne gasesc ei, ca vor si pot, nereguli!), ne pot forta sa punem aceste detectoare? Pe de alta parte, dl. Adriantot are dreptate cand vorbeste de Ordinul 5/2009 care nu este abrogat si unde scrie, in capitolul 8 (8.1, 8.2, 8.3) despre instalatiile interioare de gaze si obligativitatea montarii detectoarelor....dar daca nu se intampla acea tragedie, ne mai zoreau acum cu montarea lor?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
corneliacr, utilizator
"Orice rau e spre bine" ..... :(
Macar daca si-ar face treaba cum trebuie acei senzori. Sa fim linistiti ca nu am dat banii de pomana.
Pentru a observa daca senzorul meu isi fac treaba, periodic (cand imi aduc aminte) il testez - adica "ii dau" putin gaz, fara a aprinde flacara. Daca este bun, imediat incepe sa emita un semnal - destul de strident ca sa te scoata din sarite si concomitent alimenteaza electrovalva care inchide traseul de gaze.
Pentru a reporni sistemul se aeriseste bine incaperea (bucataria) si din exterior se armeaza electrovalva despre care vorbeam (o deschide).
La noi, majoritatea proprietarilor si-au montat aceste sisteme de siguranta, insa nu toti. Probabil ca la urmatoarele verificari vor fi obligati sa achizitioneze sistemul senzor-electrovalva si sa-l monteze pe teava de intrare in apartament.

Una peste alte aceste sisteme sunt pentru siguranta noastra a tuturor, altfel spus, daca doar unul dintre proprietari nu are montat acest sistem si se intampla ceva urat, vor suferi toti ceilalti care au montate sistemele de siguranta.
Mai ganditi-va si la asigurarea locuintelor impotriva acestor evenimente!

Alte discuții în legătură

Gaze Raileanu Eugenia Maria Raileanu Eugenia Maria Montarea senzorului și electrovalvei la gaze estea obligatoriu? (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Refuz montare val3ros val3ros buna ziua...fac apel la bunavointa dumneavoastra pt a primii sfaturi legate de urmatorul caz.... ...asociatia de proprietari a fost notificata de Distrigaz ca ... (vezi toată discuția)