avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare senzor gaz si electrovalva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare senzor gaz si electrovalva

Buna ziua,
Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de gaz in fiecare apartament.
Este obligatorie instalarea acestor echipamente in toate apartamentele?
Ce se intampla daca refuzam instalarea lor?

Multumesc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari a primit vreo notificare din partea furnizorului de gaz cu privire la instalatia de gaz?

Administratorul isi depaseste atributiile si isi ia si el un comision pentru montarea detectoarelor. Discutati cu presedintele sa ii potoleasca avantul administratorului care comite un abuz.

Nu sunteti obligata sa acceptati montarea detectorului de gaz.

Exista un ordin ANRE in privinta obligativitatii montarii detectoarelor de gaz doar pentru constructii sau instalatii noi incepand cu anul 2009 si pentru cazul in care in incapere sunt geamuri termopan cu grosime mai mare de 4 mm.

Numai in cazul in care firma agreata ANRE considera ca instalatia de gaz nu functioneaza in siguranta se poate decide montarea unui detector de gaz. In mod sigur firmele vor comite abuzuri si vor considera ca instalatia de gaz nu functioneaza in siguranta obligand astfel proprietarii sa investeasca in montarea detectoarelor.

In mod clar nu exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz iar daca la un proprietar exista scurgeri de gaz asta nu implica alti proprietari.

Cititi topicul deschis aici
www.avocatnet.ro/content/for...
este obligatoriu la apartamentele care ferestre tip termopan
nu este nici o afacere a administratorului
ce faceti daca datorita scaparilor de gaz are loc o explozie, atunci o sa mai spuneti ca este o afacere a admin
aceste detectoare au scopul de a preveni acumulariele de gaz si previn eventualele explozii
Atata timp cat nu exista o obligatie legala si este lasata la latitudinea unei firme montarea sau nemontarea detectoarelor de gaze consider ca este o afacere a administratorului iar obligativitatea montarea detectoarelor a fost impusa prin interese unor smecheri de prin ANRE.
In cazul locuintelor de la curte care au geamuri termopan si acolo este obligatorie montarea detectoarelor de gaz chiar daca au un aragaz?
In zeci de ani cate accidente s-au produs in sutele de mii de locuinte din RO din cauza lipsei detectoarelor de gaz?
In plus detectoarele trebuie schimbate la fiecare 5 ani la expirarea valabilitatii lor.
la fiecare doi ani se verifica instalatiile de gaz.
Cred ca imi deschid si eu o afacere cu montare de detectoare de gaz, clienti siguri, ca la pompe funebre.

Intrebare: In cazul celor care utilizeaza butelii si au geamuri termopan ce masuri se pot lua pentru prevenirea producerii eventualelor explozii?
Sau inca nu s-a inventat senzorul care sa inchida butelia?
Uite, inca o idee de afaceri pentru smecherii din ANRE!;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
cyan, moderator
@cyan
a scris Atata timp cat nu exista o obligatie legala

Instalarea detectoarelor de gaze este obligatie legala
Ordinul nr. 713 din 21 octombrie 2004, emis de MINISTERUL ECONOMIEI ªI COMERŢULUI si PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.012 din 3 noiembrie 2004.
Articolul 1,
:"Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale
pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate
necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu
grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.)."


Imediat dupa tragedia de la Colectiv,autoritatile in domeniu au modificat procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale din 16.12.2015,
astfel ca instalarea detectioarelor de gaze este obligatorie
Consumatorul depistat ca detine instalatie utilizare gaze fara a avea instalat detector de gaze suporta amenda legal prevazuta

În vigoare de la 01.01.2016
Art. 1.
Prezenta procedură stabileşte etapele procesului de verificare şi de revizie tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale aparţinând clienţilor finali.

Art. 2.
(1) Prezenta procedură se aplică instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale care funcţionează în regim de medie, redusă sau joasă presiune.
(2) Verificarea tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se realizează:

a) periodic, la maximum 2 ani;

b) la cererea clientului final.
(4) Verificarea tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, prevăzută la alin. (2) lit. a), precum şi reviziile tehnice ale instalaţiei de utilizare, prevăzute la alin. (3) lit. a), b) şi c), sunt obligatorii pentru toţi clienţii finali.
Art. 6.
(1) Clientul final are obligaţia să efectueze, exclusiv prin intermediul unui OE selectat de către acesta, verificările şi reviziile tehnice atât ale instalaţiei individuale de utilizare, cât şi ale instalaţiei comune de utilizare.

(2) Verificările şi reviziile tehnice periodice ale instalaţiilor de utilizare, prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a) şi alin. (3) lit. a), se realizează până la data scadentă specificată în notificarea prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. a), în baza unui contract de prestări servicii.

(3) Verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare, prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) lit. b) -d), se realizează în baza notificării prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) şi a unui contract de prestări servicii.

(4) Clientul final are obligaţia să pună la dispoziţia OE documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare, avizată de către OS sau de către un verificator de proiecte atestat, după caz.

(5) În cazul în care clientul final nu deţine documentaţia tehnică prevăzută la alin. (4), acesta are obligaţia să solicite, direct sau prin intermediul OE, o copie a acesteia de la OS sau de la operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare.
Art. 16.
Nerespectarea prevederilor prezentei proceduri constituie contravenţie conform dispoziţiilor Legii nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează în condiţiile acestui act normativ.

Daca este sa cantarim avantajele,este evident rentabil de investit o suma modica in detectorul de gaze care asigura siguranta si securitatea proprietatii,a bunurilor detinute in proprietate si mai ales a locatarilor
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
ynocentta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@cyan

1. Firmele care sunt contactate sa faca verificarea sau revizia conditioneaza prestatia de aceasta cerinta a ANRE.
Daca s-a constatat ca mor prea multi oameni si sunt afectati si mai multi din cauza acestor nenorociri, e bine daca se poate limita aria pericolelor, daca nu sa dispara de tot. E bine sa si aplicam prevederile legale, nu numai sa le tinem ca litera de lege, impuse de cerintele europene.
Asa se progreseaza pentru securitatea consumatorilor.

2. Sunt sigura ca administratorul a cautat o firma care sa faca verificarea instalatiei. Nu el, administratorul, impune montarea acestor senzori.
Cat despre faptul ca si-ar lua comision, e jignitor sa spuneti asta. Orice firma ar contacta,aceasta va face aceasta conditionare, altfel nu i se inchide lucrarea de catre Distrigaz.

3. Ar fi o idee buna de afacere, numai ca trebuie sa fiti agreati de ANRE. Succes!

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)