avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imposibilitate plata impozit local pe casa din cauza ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imposibilitate plata impozit local pe casa din cauza amenzilor neachitate si prescrise !!!

Luna aceasta, tatal meu a mers la Primarie pt. a-si achita ca de obicei impozitul pe casa si masina. A fost insa refuzat pe motiv ca exista niste amenzi de circulatie neachitate mai vechi, pe numele meu si nu al lui taica-meu, respectiv din 2009 si 2008, iar cei de la Primarie au afirmat ca NCF intrat in vigoare anul acesta nu mai permite incasarea darilor locale decat in ordinea vechimii lor.

Stiu, o sa spuneti sa ma duc sa le achit, DAR: consider aceasta un abuz intrucat domnii de la Primarie au avut la dispozitie 5 ani sa recupereze banii de la mine. Nu au facut-o, puteau sa ma execute silit. Au trimis somatii prin Posta. NU a semnat nimeni de primire,nu a ajuns nimic la mine sau la taica-meu, postasul a scris acolo "lipsa domiciliu", iar somatiile s-au returnat. Ei sustin acum ca au facut informarea prin Internet:O si au afisat datornicii la avizier, eu am antene in cap ca martienii sa captez undele din eter ca sa spuna ei ca m-au informat?
Nu e moral ce vreau sa fac, dar greselile d-lor de la Primarie se platesc. Ei nu ma mai pot executa silit, iar amenzile mele sunt prescrise demult, a trecut termenul de 5 ani.
Ma pot adresa unei instante si ce trebuie sa fac in acest caz? Va rog sa ma sfatuiti, omul vrea sa-si plateasca taxele si impozitele. In plus eu nu mai locuiesc acolo din 2009, am schimbat buletinul doar, nu am fost plecat nicaieri decat in alta localitate.Mentionez in plus ca pe rolul de la Primarie figureaza pana si maica-mea decedata in 2004.
Codul de procedura vorbeste la ART. 165 Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale

(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;
b) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală. Aceste prevederi nu se aplică în cazul plăţii taxelor astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 36.


- Problema in interpretarea legii este ca norma vorbeste despre debitor (dvs.), nu despre tatal debitorului (proprietarul care doreste sa isi achite impozitul pe casa).
- Cat priveste, prescriptia, organul local considera ca aceasta s-a intrerupt in momentul afisarii somatiei de plata /anuntului colectiv cu debitorii, pe site sau pe usa fiscului local.
- Puteti sa depuneti o petitie catre fiscul local (procedura prealabila) si apoi o actiune in contencios administrativ privind constatarea prescriptiei amenzilor si solicitati sa vi se prezinte somatia de plata.
Multumesc de raspuns! Legea, in schimb, afirma ca orice datorie catre bugetele locale, deci aplicabil si amenzilor contraventionale de circulatie, se prescrie in termen de 5 ani incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a aplicat contraventia.
Ori asa-zisa modalitate de "informare" folosita de Primarie cu afisarea la avizier a numelor tuturor debitorilor contravine insasi legii in sine, caci atunci nicio datorie nu s-ar mai prescrie in veci. Termenul de prescriptie e cel prevazut de legea in vigoare, nu cel agreat de primarii, ai 5 ani la dispozitie sa recuperezi banii de la rau-platnici prin executare silita, nu ai facut-o asta e, legea nu mai permite nici macar sa-l executi silit pe datornic dupa ce au trecut cei 5 ani.
Asteptam pareri, e un subiect care sigur va mai crea discutii viitoare, Codul Fiscal s-a schimbat de curand si pana anul trecut se puteau achita impozitele fara probleme.
bumbeas a scris:

Multumesc de raspuns! Legea, in schimb, afirma ca orice datorie catre bugetele locale, deci aplicabil si amenzilor contraventionale de circulatie, se prescrie in termen de 5 ani incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a aplicat contraventia.

DA, cu conditia ca prescriptia sa nu fie intrerupta, practic in orice situatie in care exista un creditor diligent, creanta nu se prescrie in veci, chiar si intre persoane fizice.


bumbeas a scris:
Ori asa-zisa modalitate de "informare" folosita de Primarie cu afisarea la avizier a numelor tuturor debitorilor contravine insasi legii in sine, caci atunci nicio datorie nu s-ar mai prescrie in veci.

Asa este, in fond asta este si interesul statului, sa nu se prescrie. Criticabila este, intradevar, comunicarea prin publicitate, prin afisare fie pe usa, fie pe pagina de net, etc.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
trandafir2, moderator
E un abuz si nu are legatura cu prescriptia, ci cu faptul ca nu tatal e dator .Sa scrie o petitie catre compartimentul juridic, asteapta raspuns si poate apoi sa se adreseze instantei.
Ce legatura are proprietatea parintilor cu amenda fiului? Proprietatea e a tatalui sau a fiului? Fiecare are sarcinile proprii. Tatal poate sa achite impozitul si prin transfer bancar daca afla contul.

Alte discuții în legătură

Cum platesc taxele locale corinabbbbbb corinabbbbbb cum pot plati taxele locale-impozit cladiri si teren - care genereaza dobanzi si penalitati ,cand nu le platim in termen,daca am in debit amenzi de circulatie ... (vezi toată discuția)
Impozit anual 2016 RAnaMaria RAnaMaria Buna ziua, bunica mea nu poate achita impozitul anual pentru ca fiul ei are o amenda neplatita. Propietar este bunica, fiul ei insa are buletin pe aceeasi ... (vezi toată discuția)
Stingerea creantelor fiscale (amenzi) ady09 ady09 Buna seara Detin un imobil impreuna cu sotia mea fiind inregistrati amandoi la serviciu impozite si taxe pe aceasi pozitie. Unul dintre proprietari are o ... (vezi toată discuția)