avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ce date trebuie sa contina o factura/invoice?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ce date trebuie sa contina o factura/invoice?

Salut!

Mi-am deschis de curand un PFA si voi presta servicii IT pentru clienti din UE si NON-UE; foarte putin pentru RO.

Insa ma intereseaza sa stiu exact ce date trebuiesc trecute in facturi pentru fiecare categorie(UE, NON-UE si RO)

Sunt neplatitor de TVA si sunt inscris in ROI.

Multumesc!

P.S. As aprecia un raspuns simplu, direct, cu listare a datelor necesare.
Cel mai recent răspuns: albalbalb , utilizator 14:35, 19 Februarie 2016
De asemenea, trebuie neaparat ca de la toti clientii sa primesc date de identificare fiscala? Un "CUI" spre exemplu? Sau e de ajuns nume si adresa? (pentru NON-UE spre exemplu)
Asteptăm cu interes un răspuns competent.

Pana atunci, vă spun ce am facut eu (ce ştiu eu). Pe fiecare factură indiferent cui o trimiti (In UE, non-UE sau RO), trebuie notat si CUI-ul (=CIF). CIF-ul diferă:

- pentru Romania si tarile din afara UE : CIF-ul = CUI . CIF-ul pe care-l folosesc pentru facturlile din tara, il folosesc si pentru SUA, Noua Zeelanda, de exemplu, deci NON-UE.

- pentru tările din UE - notezi CIF-ul care apare pe hartia ce ti s-a dat dupa ce te-ai inscris in ROI - un act micut, albastru, jos scrie CIF-ul, Data atribuirii etc. Daca vreme de un an de zile (parca) nu lucrezi deloc cu cei din UE, s-ar putea sa fii informat ca ai fost radiat din ROI si-apoi sa trebuiasca iarasi sa te inscrii )

Problema e ca, in mod normal, pentru ca factura sa fie document justificativ, ar trebui notate si CIF-ul , adresa etc ale clientului/beneficiarului si unii clienti (firme) nu se grabesc sa-ti ofere aceste date (de tipul CIF-ului)- deoarece la ei in tara legea nu cere neaparat / in acele cazuri (ei = beneficiari) - sa fie notat si CIF-ul lor. Ar fi mai bine sa soliciti aceste date de la inceput (sa vezi daca sunt dispusi sa ti le ofere), altfel te trezesti ca documentele tale nu sunt 100% in regula.

Pe factura se scrie valoarea in RON, dar si valoarea in moneda tarii respective (EUR), asa cum apare in modelele de facturi pe care le putem gasi (destul de usor) pe net.

Cursul valutar folosit este cel din ziua - de la data facturii. Deci, daca am scris factura pe 26 februarie, voi folosi cursul BNR din acea zi, chiar daca am prestat serviciul pe 15 februarie sau chiar daca am fost platit pe 18 feb.(e doar un exemplu). Daca folosesc Pay-Pal (sau alt site), notez si acest lucru (modalitatea de transferare a banilor).

Poate stii deja unele din aceste aspecte. Asteptam si alte raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)
Care este numarul vat? costinionut costinionut Buna ziua, Vreau sa cumpar echipament de pe un site din Anglia si imi cere VAT-ul. Eu am un PFA neplatitor de TVA dar tatal meu are un S.R.L. si ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii ue alx3 alx3 Buna ziua, Sunt PFA, neplatitor de TVA, la norma de venit. Sunt inregistrat in ROI si am cod special de TVA valabil doar pentru UE. Prestez servicii de ... (vezi toată discuția)