avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Buna seara! pentru venituri obținute în afara salariului de baza se pot depune la casa de pensii fisele fiscale cu veniturile si taxele pt cas, etc.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:39, 13 Martie 2016
Sa inteleg ca in cazul in care in viitor se prevede o situatie neprevazuta de incetare a CIM in perioada cat muncesc pot depune actele pt. pensia anticipata partial(avand varsta si stagiu), iar decizia de pensionare va veni in momentul incetarii CIM?
Pentru perioada de după 2011 datele pt. venitul incasat numai sunt trecute in cartea de munca, mai trebuie sa prezint adeverinta la CP cu veniturile realizate sau aceste date sunt transmise electronic de societate?
1. Daca veti solicita pensie anticipata partiala se va emite decizia de acordare a pensiei dar ea va fi pusa in plata dupa ce duceti la Casa de Pensii decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM).

2. - Nu este nevioie sa mai duceti adeverinte de venit la Casa de Pensii pentru perioada incepand cu 01.01.2011.
- Toti angajatorii transmit la ANAF declaratiile lunare nominale (D112) cu veniturile obtinute si contributiile datorate care se afla si in baza de date a Casei de Pensii.
Multumesc! Sunteti sigur ca după 2011 sun t transmise toate veniturile brute cu sporurile respective la CP? Mă îndoiesc!
1. Nu am de unde sa stiu daca angajatorii dvs. au respectat legea.

2. - Dar puteti merge la Casa de Pensii sa solicitati o Adeverinta cu stagiul de cotizare.
- Acesta adeverinta cuprinde perioada de la 01.04.2001 si pana in prezent.
- Veti vedea in ea toate lunile, din fiecare an, si ce venituri ati avut si ce contributii ati datorat in fiecare luna.

Alte discuții în legătură

Contributia la pensia suplimentara ellamoise ellamoise Buna ziua, Lucrez in invatamant din anul 1994, va rog sa ma lamuriti daca in invatamant s-a retinut Contributia la pensia suplimentara si in ce procent, daca ... (vezi toată discuția)
Pensie suplimentara pantia-livia pantia-livia am contribuit din 1978 pana la revolutie cu 3% din salariu pentru pensie suplimentara. De ce nu pot beneficia de aceasta pensie suplimentara ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie valitudor valitudor Bună seara! Pentru 24. feb. 2017, care este salariul mediu brut pe economie și indicele de corectare a pensiei! Mulțumesc (vezi toată discuția)