avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere Hotarare definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere Hotarare definitiva si irevocabila

Buna ziua,

Am contestat anul trecut procesul verbal si a urmat un proces (fond+recurs) la judecatoria Bacau, sentinta definitiva si irevocabila din 12 aprilie 2009 fiindu-mi nefavorabila.
De 2 luni ma chinui in zadar sa obtin hot. judecatoreasca definitiva si irevocabila legalizata de la instanta pentru ca sunt in imposibilitatea de a preda carnetul de conducere cat si de a-mi reintra in drepturi ca si conducator auto (mentionez ca peste o saptamana imi expira cele 3 luni de suspendare).
Mi se inchide telefon, usa etc. in as prin motivarea ca ba e protest si nu se poate, ba nu au consumabile (toner, hartie).
Am cerut sa le aduc eu consumabile, inclusiv imprimanta daca asa se rezolva problema dar am fost refuzat.
1. Ce pot sa fac in continuare?
2. Pentru a contesta hot. judecatoreasca la CEDO si a ma indrepta impotriva statului roman pentru radarele fixe amplasate ilegal care sunt demersurile si actele necesare (in romania s-a dat sentinta def. si irevocabila)?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: iulius22ro , utilizator 14:14, 4 August 2009
CEDO poate fi sesizata numai dupa epuizarea cailor de recurs interne si intr-un termen de 6 luni incepand cu data hotararii interne definitive.Un alt element esential este faptul ca se ataca numai hotararile care incalca un drept fundamental al atentie mare la obiectul cererii.
Formularele-tip ale cererii, precum si informatiile suplimentare necesare pot fi obtinute de la grefa Curtii( sau se pot descarca de pe site-ul oficial al Curtii) Curtea nu va retine o cerere daca aceasta este anonima sau este identica cu o cerere examinata anterior de Curte sau deja supusa unei instante internationale de ancheta sau de reglementare si in conditiile in care nu contine fapte noi.

Orice stat contractant (cerere statala) sau persoana care pretinde a fi victima unei incalcari a Conventiei (cerere individuala) poate depune direct la Curtea de la Strasbourg o cerere prin care invoca o incalcare de catre un stat contractant a unuia dintre drepturile garantate prin Conventie. O nota informativa pentru reclamanti si formulare de cereri pot fi obtinute de la Grefa.

Procedura in fata noii Curti Europene a Drepturilor Omului este contradictorie si publica.
Audientele, care nu se tin decat intr-un numar redus de cazuri, sunt publice, cu exceptia cazurilor cand camera/Marea Camera ia o alta decizie in situatii exceptionale. Memoriile si alte documente inaintate Grefei Curtii de catre parti sunt, in principiu, accesibile publicului.

Reclamantii individuali isi pot prezenta ei insisi cazul in fata Curtii, dar o reprezentare facuta de un avocat este recomandata, si, in marea majoritate a cazurilor, chiar ceruta expres, odata ce cererea a fost comunicata guvernului in cauza. Consiliul Europei a pus in practica un sistem de asistenta juridica pentru reclamantii care nu dispun de suficiente mijloace materiale pentru a fi reprezentati in fata Curtii de catre un avocat.

Reclamantii individuali pot inainta ei insisi cererile, dar se recomanda sa fie reprezentati de un avocat, si chiar se cere acest lucru pentru audiente sau din momentul in care cererea a fost declarata admisibila. Consiliul Europei a elaborat un sistem de acordare a asistentei juridice pentru reclamantii care au resurse insuficiente.

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar cererile pot fi scrise in una din limbile oficiale ale statelor contractante. Odata ce cererea a fost declarata admisibila, una dintre limbile oficiale ale Curtii trebuie sa fie utilizata, cu exceptia cazurilor
cand presedintele camerei/Marii Camere va autoriza utilizarea in continuare a limbii in care s-a facut cererea.

Procedura referitoare la admisibilitate

Fiecare cerere individuala este repartizata unei sectiuni, al carei presedinte numeste un raportor. Dupa o examinare prealabila a cauzei, raportorul decide daca aceasta trebuie examinata de un comitet alcatuit din trei membri sau de o camera.

Un comitet poate, in unanimitate, sa declare o cerere inadmisibila sau sa o radieze de pe rolul Curtii cand o astfel de decizie poate fi luata fara vreo alta examinare.

Prima faza a procedurii este in general scrisa, chiar daca uneori camera poate lua decizia de a tine o audienta publica, caz in care se vor face, de asemenea, referiri la fondul cauzei.
Hotararile camerei referitoare la admisibilitate, care sunt luate prin majoritate de voturi, trebuie sa fie motivate si facute publice.

Procedura referitoare la fond

Dupa ce camera a decis sa admita cererea, ea poate invita partile sa prezinte probe suplimentare si sa depuna observatii scrise, inclusiv o eventuala cerere pentru satisfactie echitabila din partea reclamantului. Daca in faza de examinare a admisibilitatii cererii nu s-a tinut o audienta, ea poate sa decida organizarea unei audiente cu privire la fondul cauzei

Presedintele camerei poate, in interesul unei administrari corecte a justitiei, sa invite sau sa autorizeze orice stat contractant, care nu este parte la procedura, sau orice persoana interesata, alta decat reclamantul, sa depuna observatii scrise, si, in circumstante exceptionale, sa ia parte la audienta. Un stat contractant, al carui cetatean este un reclamant intr-o cauza, poate interveni de drept.

In timpul procedurii referitoare la fond, negocierile purtate in vederea asigurarii unei reglementari amiabile pot fi purtate prin intermediul Grefierului. Negocierile sunt confidentiale.

Hotararile

Camerele hotarasc cu majoritate de voturi. Orice judecator care a luat parte la examinarea dosarului are dreptul sa anexeze la hotarare fie opinia sa separata concordanta sau disidenta, fie o simpla declaratie de disociere.

Intr-un termen de trei luni de la adoptarea hotararii de catre camera, oricare dintre parti poate cere retrimiterea cauzei in fata Marii Camere, daca prin aceasta se ridica o problema grava relativa la interpretarea sau la aplicarea Conventiei, ori a protocoalelor sale, sau o problema grava cu caracter general.
O hotarare a unei camere devine definitiva la expirarea termenului de trei luni sau mai devreme daca partile declara ca nu au intentia de a cere retrimiterea cauzei la Marea Camera, ori in cazul in care colegiul de cinci judecatori a respins cererea de
retrimitere in fata Marii Camere.

Toate hotararile definitive ale Curtii sunt obligatorii pentru statele parate in cauza.

sursa:avocatnet
Multumesc pentru raspunsul prompt. Cat priveste prima problema care este sfatul dumneavoastra?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la c.a. ploiesti vialicarens vialicarens Am avut un recurs la C.A. Ploiesti- pe contencios administrativ si fiscal si a fost respins ca nefondat- irevocabil SE POATE ATACA UNDEVA AFARA, LA CEDO SAU ... (vezi toată discuția)
Cerere cedo respinsa ovidiuhanzu ovidiuhanzu Buna Ziua! Am o intrebare referitoare la o actiune la cedo care mi-a fost respinsa recent . In fond este vorba de o condamnare la 6 luni inchisoare la legea ... (vezi toată discuția)
Recurs extraordinar handsu handsu Daca in cazul proceselor la CEDO exista recurs extraordinar , si care sunt conditiile ? (vezi toată discuția)