avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Închiderea dosarului de executare în cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Închiderea dosarului de executare în cazul executării silite referitoare la minori

Potrivit art 913 NCPC rezulta ca se închide dosarul de executare în caz de eșuare a executării silite.

În cazul executării silite în vederea stabilirii domiciliului minorului la părintele creditor situația pare logica deoarece eșuarea este de neinlaturat și în viitorul apropiat.

În cazul dreptului la vizita situația pare asemănătoare deoarece tot eșuată este dar oare după o perioada nu se poate redeschide executarea silita și atunci de ce s-ar mai închide dosarul de executare?

Deși legea nu prevede nimic trebuie modificata hotărârea care a dus la executarea eșuată.
Legea neprevazand nimic în acest sens e posibil ca instanta sa lase o hotărâre care nu se va putea executa.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Care sunt acele criterii RECURENTE? Culoarea ochilor?Lungimea fustei mamei? Tunsoarea domnului?
Off topic: vă redau fragment dintr-o rezoluţie , primită răspuns în urma unei plângeri penale îndreptate împotriva unui magistrat care nu a respectat o mulţime de prevederi din CPC:
"Activitatea judiciară desfăşurată în actualul sistem de drept are ca principiu fundamental independenţa magistraţilor care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, principiu care se manifestă în posibilitatea conferită magistratului de a soluţiona o cauză potrivit probelor administrate (corect până aici), fără necesitatea de a se supune unui algoritm special instituit în acest sens"

Aşa e, Codul Civil, Codul de procedură civilă sunt ''banale motive administrative'' :)
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
Martonze, utilizator
Da, chiar este ciudat cu obligarea la penalități zilnice pe program de vizita bilunar.
Dar...asa este legea.
Se urmărește constrângerea părintelui debitor.

Pe program de vizita ar fi cumva logic sa nu se închidă dosarul după cele 3 luni si sa se ia de la capăt cu penalitățile mie însa mie imi pare ca nu exista temei legal.Dupa consilierea psihologica vine procesul verbal pe baza art 913 NCPC.
Art 913 NCPC vorbește de un proces verbal.
Acolo se termina ciclul procedural și pare sa fie ultimul act de executare în privința minorului.
Sa se reia întreaga procedura fără temei legal nu ar fi legal.
Poate o sa facă cineva contestație la executare.

Pe stabilire domiciliu minor tot la fel îmi pare, ca este o lipsa de temei legal după ultimul act făcut în baza art 913 NCPC.

Practic totul pare ca se termina cu art 913 NCPC și nu ca ar reîncepe ceva după el și nici ca s-ar relua procedura de la început în cadrul aceluiași dosar de executare.

Corect ar fi sa se închidă dosarul de executare și după un timp sa se încerce din nou o alta executare.

Legea ar trebui sa reglementeze precis și în detaliu procedura.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va contrazic! Prevederile Art 906 raman ca atare odata ce s-a ajuns in aceasta faza. Totodata ramane in cadrul aceleiasi executari ca acelasi executor sa urmareasca traseul penalizator pana la intrunirea unuia din motivele de incetare a executarii, asa cum sunt ele formulate in 703.
Ioan GARBULET, Executarea silita directa, NCPC, Universul Juridic, București, 2013, p 290 susține cum am zis eu.
Am găsit ceva mai devreme ca am tot cautat.

După refuzul minorului și aplicarea de penalități sau fără aplicarea de penalități (ca e dificil de zis cu practica...) se închide dosarul de executare, ce-l mai târziu, apreciez eu.

El zice ca încetează executarea silita după refuzul minorului atunci când se încheie procesul verbal de final de la art 914 NCPC.
Prezintă și doua argumente juridice.

El mai zice ca după refuzul minorului se închide dosarul ca idee și pana la momentul sesizării instantei în baza art 913 alin 5 NCPC.
La momentul sesizării instantei pentru aplicarea de penalități dosarul de executare ar fi închis.
Executorul va putea executa penalitățile dar nu va mai executa cu privire la minor, asa rezultând.

Înțeleg ca în practica este cum ziceți dvs.
Nu?

Nu știu însă dacă peste tot în tara este asa.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dle avocat, dupa tot tamtam-ul cu consilierea din 913, respectiv dupa ce executorul, instanta si dgaspc primesc raportul psihologului (straniu e ca tocmai parintii nu sunt indrituiti sa primeasca acest raport :))) ), executorul reia procedura de executare in baza lui 911.
Asadar someaza din nou parintele rezident sa respecte dreptul nerezidentului sau, ma rog, celui caruia i s-a atribuit minorul.
Se prezinta iar cu dgaspc si cu creditorul si constata iar refuzul minorului. Drept ptr care intocmeste un nou proces verbal pe aceasta noua constatare. Evident, in cazul in care minorul isi urmeaza parintele initial refuzat si ca urmare, desigur, a celor 3 luni de consiliere realizate la cele mai inalte standarde de profesionalism (sic!), executarea se va incheia CU SUCCES, in baza Art 703 1.1,
Nefiind vba de acest glorios caz ci, constatandu-se iar refuzul, creditorul inarmat cu acest nou procesverbal POATE SESIZA INSTANTA....ptr 906 alin 2.
Din acest moment, al acestui ultim procesverbal de refuz, executorul intra in standby. El se reactiveaza (desigur, poate interveni si perimarea executarii) doar in momentul in care este solicitat de catre una din parti:
- de catre debitor, ptr a constata ca, in interiorul celor 90 de zile in care creditorul, avand incheierea de penalitati, poate cere maturizarea acestora (906 alin 4), si-a convins minorul sa-l urmeze pe creditor
- de catre creditor, atunci cand i se va cere sa execute penalitatile maturizate, intrucat au trecut cele 90 de zile si obligatia nu a fost respectata

Ca atare, in acest al doilea caz, exista o "descarcare" periodica de penaliati, acestea fiind in continuare percepute PANA LA REALIZAREA OBLIGATIEI SAU PANA LA MAJORATUL MINORULUI (cand expira titlul executoriu)

Alte discuții în legătură

Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a minorilor CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma interesează sa aflu relatări de la executarea silita referitor la modul în care s-a comportat executorul,dacă a fost chemata politia, dacă părintele ... (vezi toată discuția)
Consiliere psihologica dgaspc brokenangel brokenangel Buna ziua . Va rog spuneti mi ce anume ar trebui sa contina intampinarea ce va fi depusa la termenul stabilit de instanta in vederea consilierii minorului ... (vezi toată discuția)