avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... politistul care executa mandatul de patrundere este ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

politistul care executa mandatul de patrundere este organ judiciar?

Stiu sigur ca era seful biroului de ordine publica, si era insotit de alt politist si patru mascati

Ma intereseaza daca era organ judiciar in sensul art. 9 (4) din CPP?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:08, 21 Februarie 2016
Nu exista mandat de patrundere, verificati despre ce act procedural/procesual este vorba si reveniti.
mandat de aducere cu patrundere, presupun cf. art. 265 (4) din CPP
Pai vedeti, mandat de aducere (caci sunt mai multe tipuri de mandate), caz in care daca tot cititi, nu cautati in art. 265 (4) cpp, ci in art. 266 cpp:
Mandatul de aducere se execută prin organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de ordine publică.

Organ de ordine publica poate fi si politia locala, ia uite ce zice legea:
j) execută, în condiţiile legii, mandatele de aducere emise de organele de urmărire penală şi instanţele de judecată care arondează unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială, pentru persoanele care locuiesc pe raza de competenţă; .. ca tot se mira cineva in alt topic daca politia locala are competente sau nu.

Stati linistit, organele respecta legea, mai ales in domeniul asta sensibil, al mandatelor.
deci art. 9 (4) din CPP nu e aplicabil? Mie mi se pare aplicabil fiindca nu exista nici o logica juridica ca organele de ordine nu trebuie sa-ti dea drumul din cauza unei erori sau omisiune de exprimare a legiuitorului, daca le demonstrezi ca mandatul e falsificat

E posibil ca organul de mentinerea ordinii sa fie organ de cercetare penala special?

CPP
Art. 55 - Organele de urmarire penala
(5) Atributiile organelor de cercetare penala speciale sunt indeplinite de ofiteri anume desemnati in conditiile legii, care au primit avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

P.S. Va asigur ca au falsificat un mandat de aducere in motivarea in fapt a necesitatii, si exista si alte dovezi ale falsificarii, dar n-are rost sa intru in detalii. Judecatorul si procurorul sunt sub urmarire penala iar organelor care l-au executat oricum le deschid dosar penal pentru Omisiunea sesizarii si Lipsirea ilegala de libertate

Dosarul penal e ca si clasat fiindca fapta nu exista...
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
eusaisapte, utilizator
Sunt doua chestiuni distincte, cine dispune (emite) mandatul (organ judiciar) si cine il pune in executare, sau locul unde se face retinerea sau arestarea, etc. Daca au falsificat mandatul, daca au retinut persoana in afara puterii conferite de mandat sau alte situatii abuzive de acest gen, desigur ca pot constitui fapte penale. Insa ce expuneti dvs. probabil este o situatie de fapt pe care eu nu o cunosc si sincer nici nu inteleg exact despre ce vorbim. V-am raspuns pur teoretic, si apreciez ca pentru o analiza in concret a situatiei trebuie sa prezentati detalii, acte, etc unui jurist.

P.s. ati modificat mesajul in timp ce eu am scris raspunsul, astfel incat updatez si eu:
organele de cercetare penala speciala sunt altceva decat ce am vorbit pana acum, ex: SRI (care sunt organe judiciare de urmarire penala), dar nu vreau sa mai extind discutia caci nu inteleg unde duce.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Ce inseamna mai exact, in codul de procedura penala, „in cursul judecatii” eusaisapte eusaisapte In fapt, sunt suspect intr-un dosar netrimis in judecata de aproape un an, in care procurorul a falsificat mai multe ordonante pentru a ma interna nevoluntar ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică Mahu Mihai Mahu Mihai Un lucrător de poliție când are dreptul legal să emită Ordonanta de expertiza psihiatrică asupra unui titular de permis de conducere auto?Titularul are ... (vezi toată discuția)
Două întrebări în legătură cu mandatul de aducere Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală Art. 184 [i]Expertiza medico-legală ... (vezi toată discuția)