avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza psihiatrică
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza psihiatrică

Un lucrător de poliție când are dreptul legal să emită Ordonanta de expertiza psihiatrică asupra unui titular de permis de conducere auto?Titularul are dreptul legal să-ți refuze Ordonanța de expertiză atât cât nu este implicat întro cauză cauză penală ca autorul unei fapte penale la infracțiuni privind codul rutier ci având calitatea de parte păgubiți (reclamant)?,cadrul legal de a refuza expertiza.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 7 Mai 2018
CpP mentioneaza:
-art.172 Dispunerea efectuării expertizei
(2) Expertiza se dispune, în conditiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonantă motivată, iar în cursul judecătii se dispune de către instantă, prin încheiere motivată.
-art.184 Expertiza medico-legală psihiatrică
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obtinerea consimtământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenta unui avocat ales sau din oficiu, în fata organului judiciar, iar în cazul minorului, si în prezenta reprezentantului legal.
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi si libertăti în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispozitiile art. 265 alin. (4) - (9) se aplică în mod corespunzător.
Acest articol 184 din CpP are 28 de aliniate, majoritatea legate de modul de actiune in cazul unei internari pentru expertiza dispusa de organul judiciar. Puteti studia pe internet toate aceste aliniate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La soluționarea cererii prin care se solicită emiterea unui mandat de aducere în scopul prezentării suspectului sau inculpatului la comisia medico-legală psihiatrică, este citat suspectul/inculpatul? Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală, Art. 184 [i](4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se ... (vezi toată discuția)
Întrebări în legătură cu expertiza psihiatrică ContSters396991 ContSters396991 În cazul în care suspectul sau inculpatul nu își exercită dreptul la tăcere, lipsa comunicării acestuia cu privire la efectuarea expertizei sau cu ... (vezi toată discuția)
Care este ordinea procedurală în cazul dispunerii efectuării unei expertize medico-legale psihiatrice? Zebedeu Zebedeu Care este ordinea procedurală în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice: 1. Obținerea consimțământului pentru ... (vezi toată discuția)