avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii sociale in cadrul asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii sociale in cadrul asociatiei

Buna ziua,

Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii:
- administrator care este angajat in armata;
- presedinte asociatie-pensionar;
- comitet executiv - pensionari;
- comisie de cenzori - pensionari

Solicit informatiile deoarece parerile sunt impartite. Scopul asociatiei noastre este de a diminua cheltuielile de personal.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:28, 22 Februarie 2016
Daca aveti scopul de a diminua costurile, asta o puteti face la negocierea salariului si a indemnizatiilor respective cu titularii lor.
Altfel, neplata taxelor catre stat sau din incheierea unor altfel de contracte decat cele legale, implica riscuri pe care si le asuma in primul rand presedintele, comitetul executiv si comisia de cenzori care trebuie sa cunoasca legislatia in vigoare la aceasta tema.

Deci:
- administrator - contract de munca cu timp partial de lucru. Nu are importanta locul de munca principal sau cate joburi mai are.
- membrii comitetului executiv sau membrii comisiei de cenzori - contract de mandat. Nu toti membrii acestor comitet si comisie trebuie indemnizati, ci numai aceia care efectueaza ceva prestatii cat de cat permanente sau specifice in folosul asociatiei. Presedintele si seful comisiei de cenzori in mod sigur da.

Venitul obtinut prin contractul de mandat este considerat a fi un venit salarial si, ca atare, se platesc pentru el aproape aceleasi contributii ca in cazul contractului de munca.
Deci:
pentru CIM:
- impozit pe salarii (16%)
- CAS (pensii) asigurat (10.5%) si angajator (15.8%)
- CASS (sanatate) asigurat (5.5%) si angajator (5.2%);
- somaj asigurat (0.5%) si angajator (0.5%). Nu se plateste in cazul contractului de mandat si al pensionarilor cu CIM.
- accidente si boli profesionale - angajator. Nu se plateste in cazul contractului de mandat.
- contributia pentru concedii si indemnizatii - angajator. Nu se plateste in cazul contractului de mandat.
- fondul de garantare pentru creantele salariale - angajator. Nu se plateste in cazul contractului de mandat.

Ultimele trei contributii au valori extrem de mici.
Atat in cazul pensionarilor cat si in cazul celor care sunt la primul job sau primul venit salarial, sa-i zicem, exista posibilitatea aplicarii deducerii individuale - care micsoreaza substantial valoarea impozitului.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)
Impozit si taxe ale angajatului asociatiei de proprietari racu_ghita racu_ghita Presedintele asociatiei este salariat la o societate, dar are si venit la asociatie de proprietari, ce taxe si impozite trebuie platite de la asociatie conform ... (vezi toată discuția)
Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)