avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract imobil - sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract imobil - sfat

Am fost crescuta de un cuplu care au locuit in concubinaj.El ( tata) ma adoptat dar nu si ea ( care nu in acte mi_a devenit mama). Tati a murit si am ramas doar cu ea ( doamna pe care o stiu de mama), în iunie termin rata la casa ei...a luat o casa nationalizata parca legea 112 cea care nu o poti instraina decat dupa 10 Ani. În iunie trebuie să facem actele dar nu stim cum...nefiind copilul ei dupa deces pierd casa. EA mai are mama , frati si nepoţi în viata. Aveti vreo idee cum să facem contractul...doresc ca Si ea să nu aibe teamă ca o dau afara din casa dar doresc să am şi eu o siguranta ca dupa decesul ei pot ramane in casa. Vreau să mai specific ca această doamna (mama)..nu are nici un venit iar eu o întreţin.
Vă Multumesc ptr timpul acordat
Cel mai recent răspuns: nasobraznic , utilizator 12:29, 29 Februarie 2016
Buna ziua,
Inteleg ca sunteti fiica adoptiva a defunctului iar casa este bun comun al celor doi concubini.
daca este asa atunci dumneavoastra mosteniti jumatatea de casa a tatalui doamna va ramane cu jumatatea ei.
Dezbaterea succesiunii se poate face la notar.
avand asupra dumneavoastra urmatoarele acte:
C.I.,
Cerificat de nastere, Act de proprietate,
Actul dumneavoastra de casatorie (daca este cazul).
Restul aflati de la notar.
Aveti drept de mostenire numai dupa urma tatalui adoptiv.Va poate face un contract cu clauza de uzufruct viager, dar, poat fi atacat de mostenitorii rezervatari(ascendentii privilegiati-mama ei-) Contractul il veti face la notarul public
Şi doar mama persoanei care m-a crescut ma poate ataca sau şi fraţii şi nepotii dupa fraţi ma pot ataca?
În cazul in care mama persoanei care m-a crescut decedeza,ma mai poate ataca cineva?
Contractul de la casa este pe numele ei,dar neavând venit majoritatea chitantelor cum a platit casa nationalizata sunt achitate de mine. În iunie este ultima rata şi am vrut ideei cum să facem actele. EA mi-a fācut testament dar este atacabil şi pierd . Nu stiu daca ideea să se dea în intretinere ptr casa ar fi buna ptr ca ea nu are venit.
Cine poate să ma atace?
Ea are mama , fraţi şi nepoti dupa fraţi , verisori în viata, nu a fost casatorita şi nu are copii.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Testamentul va asigura. Prin testament nu pierdeti tot, ci (eventual) doar cota legala a rezervatarilor (mama dansei), mostenitoarea rezervatara ar trebui sa va plateasca sulta daca vrea sa ramana cu imobilul (sau dv ei) si puteti dovedi contributia dv si a tatalui la achizitionare si sulta (suma ce ar trebui sa o platiti, eventual) ar putea scadea; ceilalti nu sunt rezervatari si ar ataca fara succes testamentul.

O solutie ar fi (chiar daca exista testamentul) o declaratie a dnei, la notar, ca banii pt cumpararea imobilului sunt de la tatal dv si, ulterior, de la dv. – e un act care va apara, intr-o anumita masura, de pretentiile mostenitorilor




Altele, desi nu cred ca e cazul din moment ce exista testament:
Deoarece contractul e numai pe numele ei la acest moment prea multe nu puteti face daca primaria nu accepta definitivarea contractului si pe numele dv, la cererea dnei, pe motiv ca ati contribuit cu bani.
Dezbateti succesiunea pt cota tatalui dv. (chiar daca nu e achitat integral imobilul) sau acceptati mostenirea, dar trebuie dovedit concubinajul, ceea ce inseamna ca va trebui sa apelati la instanta, pt ca numele tatalui dv nu apare in contractul respectiv. Tot numai instantei puteti cere sa recunoasca faptul ca tatal dv si ulterior dv ati contribuit serios la cumparare si cereti sa fiti parte in contract (daca dna nu are nimic impotriva e mai simplu, dar tot costa)

Faceti un contract de intretinere cu dna., dupa ce se va achita ultima rata si va deveni proprietara imobilului. Dna ar putea face si o donatie (cu uzufruct viager) in favoarea dv, dar actul poate fi atacat ulterior de mostenitori (nu doar de mama dansei, ci si de ceilalti) – si va trebui sa dovediti participarea tatalui dv si a dv la plata pt achizitionarea imobilului si sa dovediti ca dna nu avea venituri.
Alta cale ar fi dupa decesul dnei, cand ati putea contesta mostenirea dovedind ca tatal dv si dv ati contribuit cel mai mult la cumpararea imobilului (o cale complicata, scumpa si cu riscuri, cu destul de putine sanse de castig).
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
49_711, utilizator
Multumesc de raspuns..doamna a făcut ptr mine testament..eA doreşte să mA treacă pe contract se împlinesc cei 10 ani de la prima rata a casei iar prin legea 112 a caselor nationalizate o poate înstrăina....atunci poate Ptr cealaltă jumătAte se va da în intretinere ....neavând venit o intretin Ptr jumătateA cealaltă de casa. Vă multumesc din suflet ptr raspuns

Alte discuții în legătură

Contracte de case - vanzare fara riscuri nasobraznic nasobraznic Bună seara. Am fost grantul plătitor la o persoana care ma crescut....in acte nu este mama mea. Casa a fost cu legea caselor naționalizate...sunt 10 ani ... (vezi toată discuția)
Proprietari dupa testament carmen ala carmen ala Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca ... (vezi toată discuția)
Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ? szepi1 szepi1 Buna ziua ! Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie. Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot ... (vezi toată discuția)