avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program scurt - alaptare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program scurt - alaptare

Buna ziua

ma voi intoarce la birou inainte de a implini copilul 1 an si stiu ca am dreptul la program de 6 ore pana implineste copilul 1 an pt ca alaptez
Intrebarile sunt:

- trebuie sa optez pt acest program din momentul in care ma intorc? Voiam sa vad daca pot sa ma adaptez la programul full si doar daca e f greu sa trec la 6 ore. Se poate sa fac asta? Sa stau sa zicem o luna pe program full si apoi sa trimit adeverinta de la medic si sa trec pe 6 ore?

- in afara de adeverinta de la medicul de familie mai trebuie vreun act?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:11, 23 Februarie 2016
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.


2. - Trecerea la program redus se face numai la cererea dvs.
- Va trebuie numai o adeverinta de la medicul de familie ca alaptati copilul.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protecþia maternitãþii la locul de muncã Valias Valias Bună ziua, aş vrea să ştiu dacă în baza OUG 96/2003 îşi pot reduce programul de lucru şi mamele care lucrează cu fracţiune de normă, sau doar ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru mamele care alapteaza MirunaMaya MirunaMaya Buna ziua, Am fost in CIC in varsta de pana la 1 an si din luna ian. 2016 m- am intors la munca. Trebuie sa stau la birou 8 ore/ zi, dar eu inca alaptez. Am ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca mai devreme de 1 an/ timp partial? roxete roxete Buna ziua! Sunt in concediu crestere copil de pana la un an (am optat pentru varianta concediului si indemnizatiei de un an) si doresc sa ma intorc la servici ... (vezi toată discuția)