avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dreptul la studii al copiilor cetateni straini
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dreptul la studii al copiilor cetateni straini

Buna ziua, de ceva vreme cumnata mea se confrunta cu o problema. A fost casatorita in Spania cu un cetatean spaniol si au avut un copil. Dupa divort, copilul a revenit cu mama in Romania. Copilul este cetatean spaniol, are certificat de nastere si chiar buletin ( in Spania buletinul se elibereaza de la 3 ani din cate am inteles ). Problema este ca la scoala i s-a spus mamei ca acest copil nu poate fi inscris la studii pentru ca nu detine un CNP romanesc. Care sunt pasii de urmat si ce trebuie sa facem pentru ca acest copil sa poata fi inscris la studii? Mentionez ca mama nu vrea sa renunte la cetatenia spaniola a copilului. Astept raspunsuri. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:52, 15 Martie 2016
Nu ati precizat unde s-a casatorit si unde a divortat cumnata.In principiu daca are ccertif. de casatorie romanesc si divortul a fost recunoscut in Romania trebuie doar sa solicite transcrierea certificatului de nastere spaniol al copilului la aut. romane. Pentru aceasta trebuie sa se prezinte la starea civila de la locul de domiciliu. Este necesar sa prezinte certificatul spaniol apostilat, certificatele de nastere si de casatorie ale sale, sentinta de divort. Daca s-a casatorit si a divortat in strainatate va trebui mai intai sa solicite la starea civila de la locul de nastere inscrierea mentiunilor de casatorie si divort. Dati-ne mai multe detalii, va rog.
Copilul unui cetatean roman este cetatean roman (prin nastere).
tgeorgescu, ii scrie pe frunte ca are parinti romani? Informatia e corecta insa inutila, atata timp cat nu are certificatul de nastere transcris nu are cu ce dovedi cetatenia romana.

nonny84, Spania nu accepta deocamdata dubla cetatenie. Poate in timp se va schimba ceva in privinta asta, altfel, daca mai incolo vor dori sa se stabileasca in Spania copilul va trebui sa renunte la cetatenia romana.

Spania accepta dubla cetatenie in anumite conditii. Am mai discutat despre asta pe www.avocatnet.ro/content/for...
Eu nu sunt de acord cu ce spuneti dvs. in acel topic. Atata timp cat nasterea nu e inscrisa in registrele romanesti de stare civila, minorul nascut in strainatate este doar teoretic cetatean roman. Practic, are numai cetatenia statului care l-a inregistrat.

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)
Interzicere iesire din tara copil cu dubla cetatenie nitucornel nitucornel Azi fiica mea a vrut sa iasa din tara cu copilul ei de 4 ani si nu a fost lasat sa iasa din cauza ca.. nu are si acordul tatalui care este spaniol . Copilul ... (vezi toată discuția)
Naționalitate română și spaniolă andririsa andririsa Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea ... (vezi toată discuția)