Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: Un angajat care este si lider de sindiat a formulat o adresa prin care aduce la cunostinta angajatorului faptul ca isi desfasoara activitatea sindicala conform prevederilor CCM existent (care prevede ca salariatii care au fctii sindicale au dreptul la reducerea programului lunar de munca cu 5 zile)si arata care sunt cele 5 zile in care va lipsi.
INTREBARE: Liderul de sindicat nu trebuie sa depuna si dovezi in acest sens, din care sa rezulte ca participa la activitati sindicale in zilele enumerate de acesta? Nu trebuie dat si acordul angajatorului in acest sens? Exista mentionat legal acest fapt?
Organizaţiile sindicale au dreptul de a-şi elabora reglementări proprii, de a-şi alege liber reprezentanţii, de a-şi organiza gestiunea şi activitatea şi de a-şi formula programe proprii de acţiune, cu respectarea legii.
Este interzisă orice intervenţie din partea angajatorilor de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor prevăzute mai sus.
Va multumesc ptr. toate aceste clarificari.Imi sunt foarte utile in desfasurarea activitatii. Mie mi se parea logic ca liderul de sindicat doar sa arate sau sa indice care sunt activitatile ce urmeaza sa le desfasoare, atat timp cat acesta urmeaza sa fie platit de catre angajator pentru cele 5 zile...dar se pare ca nu am gandit bine....nu era vb. de nicio imixtiune...
Lideri sindicat
mancipri
Intr-o unitate bugetara fara contract colectiv de munca, liderii de sindicat, pot beneficia de cele 4 zile libere consacrate activitatii sindicale stipulate in ... (vezi toată discuția)