avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare buletin
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare buletin

Buna seara! Ma confrunt cu o problema putin mai ciudata. O doamna R doreste sa reinoiasca buletinul. Este divortata de aprox 30 ani. In sentinta de divort, instanta nu s-a pronuntat asupra capatului de cerere pentru revenirea la numele avut anterior, in consecinta, de atunci poarta numele dobandit prin casatorie. Surpriza a venit acum la reinoirea buletinului, cand brusc nu se mai poate deoarece este divortata. Mergand pe fir, s-au cerut informatii la evidenta persoanei unde nu apare nici o mentiune, la primarie(starea civila) unde culmea mentiunea este facuta de cand a divortata. S-a discutat pana la nivel inalt si concluzia e unanima, TRECE INAPOI LA NUMELE DE FATA. Doamna are 65 ani, este persoana de notorietate si nu doreste acest lucru. Cel mai dragut a fost ca ni s-a spus ca daca instanta nu s-a pronuntat, se subintelege. De cand? O sentinta se poate subintelege?
Cu multa caldura i s-a recomandat sa treaca inapoi pe numele de fata, ca apoi sa solicite pe cale adminstrativa schimbarea numelui.
Cine garanteaza ca va si reusi?
Va rog daca poate ajuta cineva cu un sfat!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:37, 2 Martie 2016

Cel mai dragut a fost ca ni s-a spus ca daca instanta nu s-a pronuntat, se subintelege. De cand? O sentinta se poate subintelege?

Nu, e prevazut in lege. Eu va citez din noul cod civil , dar si vechiul cod al familiei prevedea acelasi lucru.

Numele de familie dupa casatorie Art. 383
(1) La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere prin hotararea de divort.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.
(3) Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.

Recomandarea sa isi schimbe buletinul cu numele de fata si apoi sa schimbe pe cale administrativa, e singura cale.
Nu ii garanteaza nimeni, dar nu are incotro, daca vrea un buletin valabil, trebuie sa isi schimbe numele.
Dar de ce si-l schimba, e expirat sau de ce ? Daca are 65 si a divortat de 30 , ea are buletinul expirat de cel putin 20 de ani ? Pana acuma cum l-a schimbat tot cu numele sotului ?
Probabil ca doamna avea buletin tip vechi ca altfel nu se explica, din moment ce mentiunea de divort exista in baza. Oricum sentinta de divort e act obligatoriu la schimbarea buletinului, iar in cuprinsul acesteia ar trebui sa se faca ceva mentiuni. gi-jane2 va comunicat art. cat se poate de corect.
Buna intrebare! In 2005 i s-a reinoit buletinul cu numele avut in timpul casatoriei.
Cine a gresit?
Cei de la Evidenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort maricut maricut la divort am fost de acord sa pastreze numele meu cum pot sa fac sa anulez acest acord (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui de familie dupa divort elisah elisah La divortul prin notaiat sotul a fost de acord cu pastrarea numelui de famile de catre sotie. Mai este posibil sa se revina asupra acestei ... (vezi toată discuția)
Dacă în prima întâmpinare la divorț scrie ca "soția" își ... Marius 06 Marius 06 Dacă în prima întâmpinare la divorț scrie ca \"soția\" își poate păstra numele după divorț și după îsi retrage decizia de a păstra numele. Cum ... (vezi toată discuția)