avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu risc maternal si concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu risc maternal si concediu prenatal

Buna ziua ,

Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal?

din cate am citit riscul maternal este 75% din ultimele 6 luni...dar care luni? anterioare intrarii in risc ? si este din salariul net sau brut??

iar in ceea ce priveste concediul pre si post natal stiu ca este 85% dar nu stiu exact din ce??? din salariul net sau brut?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 1 Martie 2016
OUG 158/2005
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
.....

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
....

Prin urmare, se iau in calcul salariile brute.
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2016 acest castig prognozat este de 2.681 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2681 x 35% = 938 lei
938 x 10,5% = 98 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 98 lei.
Acesti 98 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 98 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 98 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 62 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


2. Ce am scris mai sus este valabil si pentru concediul de risc maternal, dar procentul de indemnizatie este de 75%.
eu sunt in urmatoarea situatie :
-am intrat in risc maternal in data de 18 dec 2015 pana la 01.04.2016 cand o sa intru in prenatal(data nasterii copilului va fii 15 aprilie2016)
-pana in decmbrie am avut salariul brut 1600, iar din ianuarie a crescut la 2300 ron as vrea sa stiudaca la calculul pre si post natal , inclusiv indemnizatia de crestere copil se vor lua in calcul aceste luni in care mii s-a marit salariul sau nu?

Multumesc!
In calculul indemnizatiei pentru CCC se va lua in considerare cuantumul indemnizatiilor de risc maternal si al indemnizatiei de maternitate, care sunt calculate potrivit dispozitiilor legale mai sus mentionate.
in momentul in care o sa intru in CCC adica in luna august...spuneti-mi va rog acesta cum se calculeaza? din veniturile nete 85% sau brute?

Alte discuții în legătură

Lege prenatal/ maternitate ralucacarciumaru ralucacarciumaru Buna ziua, 1. ma intereseaza care este exact venitul pentru concediul medical prenatal/ de maternitate, de 126 zile, azi 27.07.2016. 2. ma intereseaza care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil ion_raluca ion_raluca Lucrez in sector bugetar, la primarie, am luat salariul minim pe economie in ultimele 12 luni. In curand trebuie sa intru in concediu prenatal si postnatal de ... (vezi toată discuția)
Plata concediul medical dorinel_84 dorinel_84 buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe ... (vezi toată discuția)