avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu risc maternal si concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu risc maternal si concediu prenatal

Buna ziua ,

Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal?

din cate am citit riscul maternal este 75% din ultimele 6 luni...dar care luni? anterioare intrarii in risc ? si este din salariul net sau brut??

iar in ceea ce priveste concediul pre si post natal stiu ca este 85% dar nu stiu exact din ce??? din salariul net sau brut?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 1 Martie 2016
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. In aceste venituri intra veniturile din salarii, din indemnizatia pentru eventuale concedii medicale, din indemnizatia pentru concediul de risc maternal, din indemnizatia pentru concediul de maternitate.

3. Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ati fi primit daca ati fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.

4 Indemnizatia pentru CCC este cuprinsa:
- intre 600 - 3.400 lei lunar, daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani;
- intre 600 - 1.200 lei lunar, daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani.
Cuantumul indemnizatiei lunare pentru creșterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.

va rog sa imi spuneti daca bonurile de masa sunt luate si ele in calculul CCC?

Multumesc!
Ordinul nr.1474 din 06.05.2011
situatie :
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie
: Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.

Prin urmare, tichetele de masa se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege prenatal/ maternitate ralucacarciumaru ralucacarciumaru Buna ziua, 1. ma intereseaza care este exact venitul pentru concediul medical prenatal/ de maternitate, de 126 zile, azi 27.07.2016. 2. ma intereseaza care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil ion_raluca ion_raluca Lucrez in sector bugetar, la primarie, am luat salariul minim pe economie in ultimele 12 luni. In curand trebuie sa intru in concediu prenatal si postnatal de ... (vezi toată discuția)
Plata concediul medical dorinel_84 dorinel_84 buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe ... (vezi toată discuția)